Region

Blic: SPC mora da pošalje Pahomija u penziju

253pahomije
V
ladika vranjski Pahomije, poslije najnovijih optužbi za seksualno zlostavljanje i pedofiliju, o čemu je Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo i istragu, morao bi da bude ili raščinjen ili bar penzionisan. O tome bi, ocjenjuju sagovornici „Blica“, Sabor SPC trebalo da raspravlja već u maju.

Blic: SPC mora da pošalje Pahomija u penziju
Portal AnalitikaIzvor

Pahomija, koji je prije šest godina, što zbog zastarjelosti, što zbog navodnog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi da je seksualno zlostavljao četvoricu maloljetnih učenika Bogoslovije, sada je optužio Nemanja S, takođe nekadašnji učenik Bogoslovije. Sve to desilo se, kako je rekao za „Novine vranjske“, još prije devet godina, a do sada je ćutao „zbog straha i sramote“.

Osnovno tužilaštvo u Vranju zatražilo je od Policijske uprave u tom gradu da prikupi potrebna obavještenja o ovom slučaju. Kako je rekao načelnik Policijske uprave u Vranju Slađan Velinović, policija je već postupila po zahtjevu tužilaštva i „obavila razgovore sa nekim osobama“. Velinović nije želio da iznosi više detalja.

- Nova svjedočenja, koja su gotovo identična onima odranije, samo pokazuju da čitava stvar nije razjašnjena - ocjenjuje za „Blic“ vjerski analitičar Mirko Đorđević.

On podsjeća da je, nakon što je Pahomije oslobođen optužbi 2006. godine, portparol SPC vladika bački Irinej rekao da je za Crkvu sada to završena priča.

- Očevidno je, međutim, da to nije tako. SPC bi trebalo da se ugleda na Rimokatoličku crkvu. Papa svake godine raščini desetine sveštenika, pa i biskupa zbog sličnih stvari, ali se to kod nas ne dešava.  Crkva nije reagovala kada je trebalo, iako ima svoj sudski sistem. Cio slučaj prepustila je državi i njenom pravosuđu, iako je prvo samo Crkva trebalo da reaguje, pa tek onda država. A država je sa svoje strane dozvolila da slučaj zastari - kaže Đorđević, dodajući da ne vidi drugo rješenje osim da se na temelju novih svjedočenja cijela stvar procesuira.

Problem je, međutim, kako kaže, to što su „sve strukture državne vlasti u tijesnoj sprezi sa SPC“.

Sociolog Ratko Božović ocjenjuje da slučaj Pahomije, zapravo, ukazuje na „defekt institucija“, i crkvenih i državnih, koje „nisu htjele da se ta stvar riješi“.
- Zato sada imamo ponavljanje iste situacije. Svi su htjeli da prođe vrijeme da se uljuljka pleme. Imamo veliko umijeće napredovanja u nazadovanju - kaže Božović, dodajući da je ovo paradigma naše situacije, te da smo skloni zaboravljanju.

O Pahomijevom penzionisanju priča se još od 2011. godine, ali se to pitanje ni tada, a ni godinu dana kasnije nije našlo na dnevnom redu Sabora SPC. 
Uz Pahomija, viđeni za penziju bili su i episkop mileševski Filaret, kao i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji će i biti poslat u penziju ove godine.

Izvor:Blic.rs

Portal Analitika