Društvo

Popović: Alarmantni podaci o smanjenju nataliteta

24majkadijete
P
odaci o smanjenju nataliteta u Crnoj Gori su alarmantni, smatra sociolog Mirjana Popović, navodeći da briga države u toj oblasti mora da bude kontinuirana, prenosi Mina.

Popović: Alarmantni podaci o smanjenju nataliteta
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori prošle godine rođeno je 6.713 beba, dok je umrla 5.871 osoba, što predstavlja pozitivan prirodni priraštaj od 842, koji je najniži od 1950. godine, pokazali su preliminarni podaci Zavoda za statistiku Crne Gore - MONSTAT.

Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u čak 13 opština.

“Ti podaci su, naravno, alarmantni. Izuzetno važno je istaći nedostatak ozbiljnih naučnih (multidisciplinarnih) studija koje bi se bavile izučavanjem fenomena porodice u crnogorskom društvu, a sa tog aspekta i problema koji se odnose na nisku stopu prirodnog priraštaja”, kazala je Popović agenciji Mina.

Prema njenim rijčima, briga države o porodici mora biti permanentna, kontinuirana, senzibilna i prilagođena i djeci i ženi koja u savremenom društvu izlazi u javnu sferu, “što plaća odričući se ili pomjerajući starosnu granicu kada će se ostvariti kao majka”.

“Tu je i nebeznačajan problem povećanog broja abortusa, koji ne smije biti sredstvo kontracepcije, i neznanja iz oblasti seksualnosti naročito kada je riječ o mladima”, kazala je Popović.

Ona smatra da se veći stepen prirodnog priraštaja u nekim opštinama na sjeveru može objasniti još uvijek jakim tradicionalnim vrijednostima koje snažno ’’pulsiraju’’- pa je u tim područjima još prisutna patrijahalna porodica, a kako je kazala, ne treba zanemariti ni religijski momenat.

Popović je upozorila da se država temeljnije mora baviti fenomenom porodice, braka u svim njihovim odnosima, dimenzijama i procesima u specifičnom društveno kulturnom kontekstu Crne Gore.

Prema njenim riječima, to je bitno posebno jer je crnogorsko društvo više decenija izloženo siromaštvu, nezaposlenosti, socijalnoj patologiji različitih oblika ispoljavanja, opštoj nesigurnosti.

“Što je sve “prirodno” ostavilo poslijedice i na porodicu, a naročito na reproduktivnost, kao jednu od njenih temeljnih funkcija. Pitanje odnosa u porodici, način njihovog funkcionisanja, pitanja prirodnog priraštaja zavise u prvom redu od sistema vrijednosti u jednom društvu koji se neminovno reflektuju i na porodicu kao neraskidivi dio društvenog sistema”, kazala je Popović.

Ona je ocijenila da u Crnoj Gori još “pulsiraju” tradicionalne i patrijarhalne vrijednosti, “ali sa njima u nekoj čudnoj kostelaciji odnosa egzistiraju i libralističko globalizacijske vrijednosti”.

Popoviće je navela da je problem u tome što crnogorsko društvo još nije demokratski sazrelo “da i prema jednima i drugima izvršimo proces selekcije”.

Ona je ukazala da postoje i dubinske promjene porodičnog tkiva, koje se dešavaju u savremenom društvu, a koje se neminovno u većem ili manjem stepenu reflektuju i na odnos prema porodici u Crnoj Gori.

Popović je dodala da su promjene najvidljivije u obliku porodične organizacije, navodeći da je nekada u Crnoj Gori bila dominantna proširena porodica, a da danas porodicu uglavnom čine samo roditelji jedno ili dvoje djece.

“Te promjene se odnose na potrošački stil života koji dominira u savremenoj porodici, promjene u konceptu i praksi roditeljstva, odvajanje seksualnosti od nekada dominantne reproduktivne funkcije porodice i braka, promjene u samoj strukturi partnerskih odnosa, kao i sve veći stepen uticaja rodnog diskursa u procese porodičnog i bračnog života”, pojasnila je ona.

Portal Analitika