Svijet

VIDEO: Meteor preletio iznad Njujorka

24meteor
V
atrena kugla preletjela je 22. marta, uveče oko 8.00 sati po lokalnom vremenu, iznad istočne američke obale, a uzrok tome je asteroid širok svega jedan metar, prenose agencije.

VIDEO: Meteor preletio iznad Njujorka
Portal AnalitikaIzvor

Takvi asteroidi ulaze u Zemljinu atmosferu svaka dva-tri dana, pa ovaj, kako su ga američki mediji prozvali “Menhetn meteor”, nije rijedak događaj. Svjedoci kažu da je sijao kao pun Mjesec i da se vidio od Mejna do Sjeverne Karoline, prenio je portal “Spejs”.

- Senzacija koja je stvorena oko toga na Tviteru i drugim društvenim sajtovima je razumljiva. Kada se nešto takvo pojavi na noćnom nebu, iznad najnaseljenijeg područja u Sjedinjenim Državama, izvjesno je da će privući ljudsku pažnju - kaže stručnjak za meteore Bil Kuk, iz američke svemirske agencije NASA.

“Menhetn meteor” je ušao u Zemljinu atmosferu iznad istočne Pensilvanije i odatle se kretao ka jugoistoku, dok njegova svjetlost nije nestala negdje iznad Atlantskog okeana, kako su prenijeli svjedoci oko 70 kilometara u daljinu.

Iako kamenje te veličine ponekad proizvede meteorite (djelovi koji prežive prolazak kroz atmosferu), stručnjaci ističu da je malo vjerovatno da će biti ostataka od ovog, uzimajući u obzir da je vjerovatno završio u Atlantiku.

Iako NASA ima mrežu kamera, njihovi instrumenti nijesu uhvatili ovaj događaj, ali su snimci svjedoka postavljeni na “Jutjub”.

Ovo je posljednji u nizu meteora koji su nedavno viđeni na Zemlji - 15. februara meteorit je pogodio ruski region Čeljabinsk, da bi nekoliko sati kasnije asteroid širok 40 metara, “2012 DA14” prošao blizu naše planete. Dan kasnije vatrena kugla eksplodirala je iznad Kube, a još jedna je viđena na nebu iznad Kalifornije.

Portal Analitika