Finansije

Prihodi od gazdovanja šumama oko sedam miliona eura

2403sjecasumeok
P
rogramom gazdovanja šumama za ovu godinu planirani su prihodi u iznosu od 7,12 miliona eura, od čega se 88 odsto odnosi na koncesione naknade.

Prihodi od gazdovanja šumama oko sedam miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Od ukupno planiranih prihoda, kako se navodi u Godišnjem programu gazdovanja šumama koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, na koncesione naknade se odnosi oko 6,27 miliona.

-Od naknada koje plaćaju vlasnici privatnih šuma očekuju se prihodi od 396 hiljada, od

naknada od taksi iz državnih šuma 450 hiljada, dok se od taksi od korišćenja nezaštićenih biljnih vrsta planiraju prihodi u iznosu od deset hiljada eura- navodi se u dokumentu.

Bruto drvna masa koja se daje na korišćenje u ovoj godini u državnim šumama iznosi 513,33 hiljade metara kubnih.

-Snabdijevanjem seoskog stanovništva iz državnih šuma planira se realizacija 37,75 hiljada metara kubnih bruto drvne mase, a iz privatnih 127,42 hiljade metara kubnih- navodi se u programu.

Uprava za šume će, kako je navedeno, kao pomoć socijalno ugroženom stanovništvu i saniranju posljedica vremenskih nepogoda, obezbijediti 5,3 hiljade metara kubnih drvnih sortimenata u skladu sa postupkom i kriterijumima koje je utvrdila Uprava za šume.

Budžetom Crne Gore Upravi za šume su u ovoj godini opredijeljena sredstva u iznosu od 4,73 miliona eura.

Uprava za šume planira da u ovoj godini izradi programe gazdovanja šumama za sedam gazdinskih jedinica, kojima su istekle ili im ističu važnosti Posebnih osnova krajem ove godine.

Prikupljanje podataka i izrada programa gazdovanja za te gazdinske jedinice radiće se na osnovu nove inventure šuma u skladu sa Uputstvom za inventarizaciju šuma i implementaciji novog planiranja gazdovanja šumama.

Ukupna površna sedam gazdinskih jedinica iznosi 28,96 hiljada hektara, a ukupni planirani troškovi izrade programa za njih 419,27 hiljada eura.

U dokumentu se navodi da će se planirani troškovi na uređivanju šuma uvećati za 45 hiljada eura.

-Uprava za šume planirala je i sredstva za stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih, putem kurseva i seminara, u cilju sprovođenja efikasnih i savremenih mjera na uzgoju, zaštiti i korišćenju šuma- navodi se u programu.

(Mina biznis)

Portal Analitika