Zanimljivosti

Deset najnesrećnijih dobitnika na lutriji

2403dobitakok
K
aže se da novac ne može kupiti sreću – i u slučaju ovih dobitnika lutrije, čini se da je ta uzrečica tačna.

Deset najnesrećnijih dobitnika na lutriji
Portal AnalitikaIzvor

Majkl Kerol

Dokaz da novac ne može kupiti pamet je Majkl Kerol koji je svojih 15 miliona dolara potrošio na auta, drogu i prostitutke. U tihom gradiću sagradio je stazu za sudaranje automobila, javlja tportal.

Danas je Kerol na socijalnoj pomoći.

Keli Rodžers

Maloljetna Kali Rodžers bila je još u srednjoj školi kad je na lutriji dobila tri miliona dolara. Tada 16-godišnja Rodžers nije čekala da je neko posavjetuje kako će potrošiti svoje iznenadno bogatstvo – počela je putovati i nekontrolisano trošiti.

Danas Kali Rodžers ima 22 godine i majka je dvoje djece sa dva pokušaja samoubistva iza sebe, a sve što joj je ostalo od dobitka na lutriji su silikonske grudi.

Džon Mek Ginis

 

Iako 15 miliona dolara mnogima od nas zvuči kao novac koji je nemoguće potrošiti, Džon Mek Ginis je uspio ne samo spiskati sve što je imao na auta, prijatelje i putovanja, već se još i zadužio u banci za dodatnih tri miliona dolara.

Vivian Nikolson

 

'Trošiću, trošiti i još malo trošiti', bio je odgovor na pitanje šta Vivian Nikolson misli napraviti s 225.000 dolara koje je dobila 1961. (danas bi to bilo oko četiri i po miliona dolara).

Nikolson nije lagala. Sve što je imala potrošila je u sljedećih desetak godina.

Iako je završila s malom penzijom, niko ne može reći da se nije zabavila – udavala se pet puta, živjela kao kraljica te je čak uspjela natjerati vlasti na Malti da je deportuju.

Džek Vitaker

Ako ste mislili da je 115 miliona dolara svota koju rijetki mogu uludo potrošiti, sljedeća priča zvučaće vam kao da je izmišljena.  Vitaker  je dobio na lutriji 315 miliona dolara. Da, nismo pogrešno napisali – u pitanju je 315 miliona dolara – od kojih mu je nakon poreza ostalo 115 miliona jer je nagradu uzeo odjednom umjesto u ratama.

Iako je Vitaker počeo plemenito trošiti svoj novac (u dobrotvorne svrhe), ubrzo se našao na istom putu kao i mnogi drugi iznenadni bogataši – u popis troškova su mu ušli piće i striptiz, a javnosti je uglavnom poznat po mnogim parnicama koje su pokrenute protiv njega, te smrti u porodici vezane uz korištenje droge.

Ken Proksmajr

Nisu svi ljudi rođeni da budu preduzetnici. Dokaz za to je Ken Proksmajr koji je dobio milion dolara na lutriji i s tim novcem je pokrenuo prodavnicu automobila. On i njegov brat propali su pet godina kasnije i proglasili bankrot.

Ken Proksmajr dobio je svoj stari slabo plaćeni posao, koji je radio prije dobitka na lutriji.

Roda Tot

Samo su dvije stvari sigurne u životu – smrt i porez. Roda Tot nije shvatila koliko je dio u vezi poreza ozbiljan.

Nakon što su ona i njen suprug dobili 13 miliona dolara na lutriji, nisu sačuvali ni centa za porez, već su sve potrošili. Rodin suprug je preminuo, a ona je završila u zatvoru dužna državi dvije godine života i nešto više od milion dolara.

Evelin Adams

Šanse za dobitak na lutriji vrlo su male. Štaviše, statistički je vjerovatnije da će vas nešto usmrtiti dok idete po svoj dobitak nego da ćete imati dobitne brojeve. No, Evelin Adams je pobijedila statistiku ne jednom, već dva puta.

Nakon što je Evelin Adams u dvije godine dobila ukupno nešto manje od pet i po miliona dolara, sav novac je potrošila na kockanje i ponovo se našla siromašna u svojoj kamp-kućici u kojoj I danas živi.

Dženit Li

Dobro je biti dobar, ali ne i predobar. Dženit Li je, za razliku od većine prethodnih primjera nije sebično trošila 18 miliona dolara koje je dobila na lutriji, već je donirala gdje je stigla – od univerziteta do političkih kampanja. Upravo to dobročiniteljstvo ju je na kraju i dovelo do bankrota.

Vilijam Post

Nakon lijepog dobitka od 16 miliona dolara 1988. Vilijam Post trebao je ostatak života provesti bezbrižno, no zapao je u niz situacija koje su to spriječile. Njegov brat pokušao je unajmiti nekoga da ubije njega i njegovu šestu ženu, stanodavka ga je uspjela prisiliti da joj da jednu trećinu svog dobitka, te utjerivači dugova na koje je čak pucao i tako zaradio sudsku optužbu.

Bivši milioner je 1996. prodao  ostatak isplate svog dobitka na lutriji i tim novcem podmirio sve svoje dugove. Preminuo je 2006. na invalidskoj penziji od 450 dolara mjesečno.

U jednom intervjuu rekao je da je bio puno srećniji dok nije imao ništa.

Portal Analitika