Abiznis

Odbor za ekonomiju: Sjutra glasanje o zaključcima

1803odbor3
S
kupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet sjutra će se izjasniti o predlogu zaključaka Vlade u vezi sa rješavanjem problema u Kombinatu aluminijuma (KAP), odnosno o ponudi ruskog vlasnika da ustupi svoje akcije izvršnoj vlasti.

Odbor za ekonomiju: Sjutra glasanje o zaključcima
Portal AnalitikaIzvor

Izjašnjavanje je prethodno bilo najavljeno za srijedu, ali je sjednica odložena zbog odsustva poslanika Demokratskog fronta.

Odbor je zasjedao i u ponedjeljak, ali je sjednicu prekinuo predsjednik tog tijela, Aleksandar Damjanović, jer su neki članovi bili odsutni. Među razlozima za prekid bila je i potreba da se upodobi predlog zaključaka, jer su postojali formalni nedostaci u dokumentu koji je Vlada dostavila koji je bio adresiran na Skupštinu umjesto na Odbor za ekonomiju, prenosi MINA-BUSINESS.

Ruski vlasnik u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC) kojom upravlja En plus grupa, ponudila je crnogorskoj Vladi da odmah i besplatno na nju prenesu 29,3 odsto akcija koje imaju u fabrici.

Od 120 miliona EUR koliko KAP duguje VT banci, EN plus grupi i CEAC-u, Rusi potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona EUR duga otpisuju odmah ukoliko KAP 40 miliona uplati odmah.

Ukoliko se KAP odluči za opciju da novac uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i En plus grupa će 80 miliona EUR koliko im KAP duguje pretvoriti u akcijski kapital i te dionice su takođe spremni da za jedan EUR prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

Preostale dvije opcije za rješavanje situacije u KAP-u su stečaj i ponuda vlasnika Željezare, turske Tosjali grupe /Tosyali group/, što je za Vladu manje prihvatljivo u odnosu na ponudu En plus grupe.

Iz Socijalističke narodne partije su najavili da će sjutra na sjednici predložiti određene zaključke, koji su prihvatljivi za obje sindikalne centrale u KAP-u, kao i radničku asocijaciju Rudnika boksita, koju vodi Borisav Bojanović.

Skupština je 29. februara prošle godine prihvatila odluku Vlade da preuzme dug KAP-a od 22 miliona EUR prema Dojče /Deutsche/ banci i donijela određene zaključke.

Oni su, između ostalog, predviđali raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom KAP-a, ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC), odnosno, En plus grupom, i to, kako je navedeno, na najefikasniji način.

Skupština je međutim 8. juna, raspravljajući o realizaciji tih zaključaka, donijela nove, zbog toga što Vlada i pored sprovedenih aktivnosti u tom pravcu, nije realizovala ključni zahtjev - raskid saradnja sa CEAC-om.

 

 

Portal Analitika