TV / Film

Stiven Spilberg za Novosti: Ropstvo je isto što i genocid

okspilberg
P
roslavljeni holivudski reditelj Stiven Spilberg je i poslednjim filmom "Linkoln" uspeo da napravi "pun pogodak". Iako je tema istorijska, priča o Abrahamu Linkolnu nikoga nije ostavila ravnodušnim. Dok i u našim bioskopima još možete "uroniti" u portret 16. američkog predsjednika, Stiven Spilberg u razgovoru za „Novosti“, koji nam je omogućio „Megakom film“, priča zašto je odlučio da ekranizuje baš ovu temu, da li bi bilo filma da, sada već Oskarom nagrađen za tu ulogu, Danijel Dej-Luis nije prihvatio da ga tumači...

Stiven Spilberg za Novosti: Ropstvo je isto što i genocid
Portal AnalitikaIzvor

- Želio sam da publika ne bude samo svjedok, već da učestvuje u Linkolnovom misaonom procesu koji je imao trajne posljedice po Ameriku i ostatak svijeta - priča slavni reditelj za Novosti.

- Drama je ležala u činjenici da je morao da donese odluku koja će rezultirati time da još hiljade života bude izgubljeno u civilnom ratu. To je bila posljedica njegove odluke da ukine ropstvo prije nego što se rat završio. Ropstvo je ravno genocidu, a Linkoln je morao s njim da raskrsti kroz pravni proces. To je bila najdirljivija stvar u vezi sa Kušnerovom adaptacijom knjige Doris Kerns, "Tim rivala", i o tome sam riješio da izgradim priču o Linkolnu.

- Postoje osobe koje izgledaju kao predsjednici, a ne ponašaju se tako. Ne ulaze u poduhvate čija je svrha opšte dobro. Neki ljudi imaju izgled koji kamera voli i onda neko pametan prodaje tu sliku narodu. To je tako već decenijama. Linkoln nije uopšte izgledao predsjednički. Da su nekome vezali oči, uveli u sobu i stavili ga ispred Linkolna, ne bi mu palo na pamet da je to predsednik, već veoma strpljivi, prijateljski nastrojeni pripovjedač.

Upitan da li je oduvjek imao na umu Danijela Dej-Luisa za ulogu Linkolna, Spilberg je odgovorio potvrdno.

- Najviše sam se bojao da će Danijel reći ne, jer bez njega ne bih mogao da snimim film. Kada je pristao, počeo sam da strepim da će Tomi Li Džons da kaže ne, jer sam iskreno želio da on igra Stivensa. Poznajem ga dobro i znam da u sebi ima tog džina koji spava, rekao je Spilberg.

 

 

Portal Analitika