Društvo

Tim crnogorskih srednjoškolaca "FTC Montenegro" drugi na evropskom takmičenju u robotici

2403ftcmne
T
im FTC Montenegro, koji čine učenici podgoričke srednje Elektrotehničke i Mašinske škole osvojili su drugo mjesto na danas završenom međunarodnom takmičenju u robotici, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva nauke.

Tim crnogorskih srednjoškolaca "FTC Montenegro" drugi na evropskom takmičenju u robotici
Portal AnalitikaIzvor

Naši mladi predstavnici - pet učenika Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ i pet učenika srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ – bili su u izuzetno jakoj konkurenciji 13 timova uglavnom privatnih, stručnih škola iz 12 evropskih zemalja.

Prvo mjesto osvojila je Američka internacionalna škola iz Bukurešta, koja je i domaćin takmičenja, a treće Internacionalna škola iz Sofije.

- Ovo je zaista veliki uspjeh naše djece i veliki uspjeh Crne Gore. Osvojili smo drugo mjesto u robotici, na jednom ovako prestižnom takmičenju, gdje je učestvovalo 13 ekipa iz cijele Evrope. Presrećni smo! Ukoliko se u obzir uzme činjenica da je prvo mjesto uzela internacionalna škola i da smo mi, zapravo, jedini predstavnici državnih škola na ovom takmičenju, kao i da je ovo prva godina da uopšte učestvujemo, onda srebro na grudima naših đaka ima zlatni sjaj - izjavio je Veselin Pićurić, direktor podgoričke škole „Vaso Aligrudić“.

Desetočlani tim dvije škole činili su Aleksandar Lukačević, Stefan Drobnjak, Jelena Šavelić, Maja Bajčeta i Milica Radunović iz Mašinske škole, i Mihailo Kovačević, Miloš Uskoković, Aleksandar Filipović, Branko Vukčević i Jurij Oničuk iz Elektrotehničke škole.

Domaćin dvodnevnog takmičenja FIRST - Tech Challenge Robotics Championship je Američka internacionalna škola iz Bukurešta, a inicijator je međunarodna organizacija FIRST, čiji zadatak je da inspiriše mlade ljude da postanu lideri u oblasti nauke i tehnologije. Nagrade će dobiti prva tri tima, a najbolja ekipa ovog takmičenja imaće priliku da učestvuje na Svjetskom takmičenju u robotici, koje će u aprilu biti održano u Kaliforniji.

Portal Analitika