Zanimljivosti

Kako stres i depresija utiču na srce?

23srce
V
eliki broj ljudi pati od srčanih bolesti, a novo istraživanje otkriva da stres i depresija mogu da utrostruče rizik od smrti izazvane bolestima srca.

Kako stres i depresija utiču na srce?
Portal AnalitikaIzvor

Osobe koje pate od srčanih bolesti su često pod velikim nivoom stresa. Njihovo zdravstveno stanje povećava rizik od nastanka depresije, što ne ide u prilog već oslabljenom srcu.

"Sve osobe koje pate od srčanih bolesti treba redovno da posjećuju ljekara i nauče da kontrolišu stres i loše raspoloženje", kaže profesor Lejn Votkins koja je dodala kako "ako osoba primijeti da je često loše raspoložena, svakako treba da potraži pomoć stručnjaka koji će joj pomoći."

U istraživanju je učestvovalo više od 900 osoba sa srčanim bolestima, a prosječna starost učesnika je bila 62 godine.

Oni su ispunjavali anketu koja je sadržala pitanja o nivou anksioznosti i depresije prije koronarne angiografije, postupka koji mnogim osobama predstavlja veliki izvor stresa.

Rezultati ankete su pokazali da 90 osoba pati od hronične anksioznosti, njih 60 od depresije, a čak 99 njih od oba stanja.

Od 133 osobe, koje su umrle tokom trogodišnjeg istraživanja, njih 55 je patilo od anksioznosti, depresije ili oba stanja. Čak 93 osobe su umrle samo zbog srčane bolesti, odnosno ni jedno drugo zdravstveno stanje nije bilo uzrok smrti.

Osobe koje pate od anksioznosti i/ili depresije treba svakodnevno da prate svoje zdravstveno stanje.

Idealno bi bilo kada bi posjetile stručnjaka koji će ih savjetovati i preporučiti razne metode i ljekove pomoću kojih će značajno smanjiti nivo anksioznosti i simptome depresije.

CdM

Portal Analitika