Društvo

MITROPOLIT MIHAILO: Bio sam na ustoličenju pape, iza natpisa u Danu stoji SPC

Mitropolit-Mihailo-Dedeic
A
rheiskop Cetinjski i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo demantovao je u izjavi za Portal Analitika tvrdnje dnevnog lista Dan da da mu obezbjeđenje novog pape Franja nije dozvolilo ulazak u prostorije poglavara Rimokatoličke crkve jer ga nije bilo na spisku zvanica. Mitropolit je kazao da iza natpisa tog lista stoji Srpska pravoslavna crkva.

MITROPOLIT MIHAILO: Bio sam na ustoličenju pape, iza natpisa u Danu stoji SPC
Portal AnalitikaIzvor

- Kao i sve delegacije koje su zvanično pozvane diplomatskim putem bio sam ispred Saborne crkve na ustoličanju svetog rimskog pape gospodina Franja. Da sam bio prisutan na ustoličenju pape vidi se jasno i na televizijskim snimcima. Iza natpisa stoji Srpska pravoslavna crkva, jer ona svojim djelovanjem ruši sve pred sobom i to ne samo Mihaila. I crkvu i državu ali je to neko drugo pitanje i vrijeme je da se sa tim pozabavi crnogorska država šta se sve radi po Crnoj Gori, kazao je mitropolit Mihailo za Portal Analitika.

Upitan kakav je utisak na njega ostavio rimski papa Franjo, imajući u vidu da se sa njim sreo 2007.godine u Argentini kada je bio kardinal, mitropolit Mihailo je kazao da je utisak vrlo pozitivan.

- Ostavio je veoma dubok i pozitivan utisak a samo prisustvo istočnog patrijarha na njegovom ustoličenju se dešava prvi put u dvije hiljade dugoj hriščanskoj istoriji, rekao je on.

Upitan da li činjenica da je pozvan od pape da prisustvuje ustoličenju znači da Vatikan priznaje autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo je kazao da se rimski papa ne bavi autokefalnošću pravoslavnih crkava, ali da vjeruje da će posjetiti Crnu Gori i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

- Sa njim tada nijesam govorio o priznavanju autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Rimska crkva se ne bavi autokefalnošću istočnih crkava. Ipak nadam se i vjerujem da će papa u moje vrijeme posjetiti Crnogorsku pravoslavnu crkvu, zaključio je mitropolit Mihailo.

 

 

Portal Analitika