Svijet

Ohajo: Vlasti tuže mrmota jer je pogrešno predvidio dolazak proljeća

mrmot
V
lasti američke savezne države Ohajo objavili su "optužnicu" protiv mrmota Fila, čuvenog po predviđanju dolaska proljeća, jer je ove godine pogriješio.

Ohajo: Vlasti tuže mrmota jer je pogrešno predvidio dolazak proljeća
Portal AnalitikaIzvor

Mrmot je predvidio rani dolazak proljeća kada je 2. februara izašao iz jazbine i vidio svoju sjenku. Međutim, ironični tužioci iz oblasti Batler u Ohaju optužili su glodara da je namjerno zavarao javnost.

Prema njihovim navodima, ovakav prekršaj trebalo bi da bude kažnjen smrću.

"Punxsutawney Phil je to učinio namjerno i bez pravovremene kalkulacije i dizajna, naveo je ljude da vjeruju da će proljeće doći ranije", navodi tužilac Majkl Gmozer.

On je dodao da je pogrešna prognoza prekršaj "protiv mira i dostojanstva države Ohajo".

Predsjednik kluba koji organizuje "Dan mrmota" Bil Dili rekao je da Fil  ima svog advokata i da će se boriti protiv pokušaja ekstradicije vlasti Ohaja. On smatra da je smrtna kazna "veoma oštra" kazna za njihovog omiljenog glodara.

Putem društvenih medija bilo je mnogo govora o pogrešnom predviđanju mrmota o ranom dolasku proljeća.

Temperatura vazduha u Ohaju je trenutno niska i za sutra je predviđena oluja, koja bi mogla nanijeti i nekoliko centimetara snijega.

Svake godine više hiljada posjetilaca dođe u gradić na zapadu Pensilvanije Punxsutawney, koji je predstavljen u filmu "Dan mrmota" iz 1993. godine uz Filovo meteorološko predviđanje.

Portal Analitika