Zanimljivosti

Čudesni kamuflirani insekt i morski lavovi u borbi zbog ženki

 

insekt
D
va krvava morska lava koji se bore za primat ispred 127 ženki i insekt koji je skoro sasvim kamufliran dvije su fotografije među nagrađenima na godišnjem konkursu žurnala „BMC Ekolodži”.

Čudesni kamuflirani insekt i morski lavovi u borbi zbog ženki
Portal AnalitikaIzvor

Apsolutni pobjednik je slika insekta grančice – Timema poppensis – na sekvoji.

Kontrast između crne pozadine i živih zelenih boja ističe koevoluciju dvije vrste a posmatrača stavlja u ulogu neke ptice grabljivice „krive” za ovu kolornu mimikriju.
Autor slike je Moric Mušik sa Univerziteta u Šefildu.

Konkurs je bio otvoren za sve koji su upoznati sa institucijom BioMed Central a tema je bila specifična ekološka interakcija u jednoj od pet kategorija: Bihevioralna i fiziološka ekologija, Konzervacijska ekologija i biodiverzitet, Zajednica, populacija i makroekologija, Pejzažna ekologija i ekosistemi i Teorijska ekologija i modeli.

vrapci
Apsolutni pobjednik dobio je nagradu od 300 eura a njegova fotografija biće glavna promotivna slika žurnala za 2013.

Druga nagrada je u vrijednosti od 125 eura, a pobjednici pojedinačnih sekcija dobili su po 65 eura.

Konkurencija je bila toliko jaka da je odabrano još 19 fotografija sa „visokom preporukom” koje odlikuje vizuelna ljepota, tehničke vještine ili pripovijedanje.

„Iako su konkursi za najljepšu prirodnjačku fotografiju relativno uobičajeni u ovoj eri digitalne fotografije, iznenadilo me je da profesionalni ekolozi vide svijet prirode drugačije od fotografa divljeg života ili prirodnjaka amatera”, kazao je Sajmon Harold, urednik u BMC žurnalu.

foke
„Pregledanje fotografija bilo je fascinatno putovanje kroz bujnu džunglu ekološkog istraživanja – a još većem užitku doprinijela je vizuelna ljepota istih”, kazao je dr Jan Vong, jedan od članova žirija.

„Nije bila riječ samo o traganju za lijepom slikom već je jednako važan bio i prikazani ekološki proces”.
Portal Analitika