Društvo

PEJOVIĆ: Neće biti ekspertize testamenta Petra I

pejovicpavle

D
irektor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović smatra  da nije potrebna nikakva istraga povodom toga što je u Narodnoj biblioteci Srbije predstavljen dokument za koji se tvrdi da je originalni Testament Petra I Petrovića, Svetog Petra Cetinjskog. Pejović je za Dnevne novine iznio decidan stav ove ustanove da neće sprovoditi nikakve provjere niti ekspertizu kako bi se u javnosti razjasnile nedoumice oko ovog dokumenta.

PEJOVIĆ: Neće biti ekspertize testamenta Petra I
Portal AnalitikaIzvor

 

Pejović je za list još jednom iznio tvrdnju da je originalni testament koji svjedoči o posljednjoj volji Svetog Petra Cetinjskog izložen u Biljardi 1951. godine u čijoj se stalnoj postavci i danas nalazi povodom obilježavanja smrti Petra II Petrovića Njegoša. On je ocijenio da je za Narodni muzej Crne Gore i danas neupitna profesionalnost i ozbiljnost stručnjaka koji su tada utvrdili izvornost testamenta i njegovo porijeklo.

„Naši stručnjaci su već jednom analizirali i provjerili vjerodostojnost tog dokumenta pa ne vidim da ima ikakvog povoda da se takve provjere i postupci obavljaju ponovo. Nemamo nikakvih razloga da sumnjamo u stručnost naših eksperata koji su taj posao obavili još 1951. godine“.

Istoričar Šerbo Rastoder, međutim, smatra da je neophodno ostvariti neposredan uvid i izvršiti dodatnu ekspertitu kako bi se za nešto utvrdilo da li je original, prenose Dnevne novine. On ne poriče mogućnost da je original testamenta poput drugih važnih dokumenata završio u Narodnoj biblioteci Srbije, ali je naglasio da je najbitnije u cijeloj priči da je dokument sačuvan.

Podsjetimo, i akademik Radoslav Rotković i istoričar Sreten Zeković iznijeli su stav da ne postoji original testamenta Petra I, te da su oba primjerka, i cetinjski i beogradski, zapravo prepisi.

Portal Analitika