Region

Vladika Pahomije ponovo pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja

pahomije
V
ladika Pahomije ponovo je pod istragom tužilaštva i policije zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje za šta ga je optužio sadašnji magacioner u Eparhiji Nemanja S. (24). Mladić je naveo da je na njega kao maloljetnika vladika svake večeri nasrtao u manastirskoj sobi.

Vladika Pahomije ponovo pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik Osnovnog tužilaštva u Vranju Trajko Naumović potvrdio je za “Blic” da su pokrenuli novu istragu protiv Pahomija, kome je već suđeno zbog protivpravnog bluda nad četvoricom maloljetnika, ali je oslobođen jer je slučaj zastario.

- Dobili smo od leskovačke policije službenu belešku sa izjavom Nemanje S. i sada istražujemo slučaj - naveo je tužilac Naumović.

Nove optužbe protiv vladike ispričao je u ispovjesti nedjeljniku “Vranjske” Nemanja S. O seksualnom zlostavljanju zbog straha i sramote ćutao je devet godina.

- U noći između 6.i 7. jula 2004. vladika me je napao kod ambara i južnog konaka Manastira Sveti Prohor Pčinjski. Imao sam 16 godina. Pozvao me je da ga posle bdenija sačekam tu, a u južnom konaku su njegove odaje. Trebalo je da razgovaramo o mom školovanju jer sam ponavljao prvi razred u Srednjoj bogoslovskoj školi u Kragujevcu. Stigao je poslije ponoći. Ušao sam u njegove odaje. Bio je pripit - prepričava prvi kontakt sa vladikom Nemanja.

Kada je mladiću u januaru 2005. umro otac, vladika je ponudio pomoć.

- Znao sam njegove motive, ali nikome nisam smio da kažem šta mi se dogodilo. Svake večeri Pahomije je dolazio u moju sobu. Govorio mi je da u tome što radi nema ničeg lošeg. Branio sam se, gurao ga i plakao - sjeća se mladi Vranjanac.
Nemanja S. je poslije nedjelju dana pobjegao.

- Vladika je 2006, kada sam napunio 18 godina ponudio da mi uplati vozački ispit, jer je želio da mu budem vozač. Nagovarao me i da podignem kredit za kupovinu stana, koji će on otplaćivati - tvrdi Nemanja.

Nemanja je dobio posao magacionera u Eparhiji. Poslije popisa, 11. januara rečeno mu je da ima manjak od 30.000 dinara.

- Prete mi otkazom. Od 13. januara sam na bolovanju - ispričao je Nemanja S za „Vranjske“.

Erparhija vranjska juče je saopštila da „Vranjske“ po istom scenariju kao 2003. pokušavaju da naprave „novi slučaj Pahomije“. “Kako tada nisu uspjeli da ga udalje sa episkopskog trona, očekuju da to sada urade, na isti način. Rezultata nije bilo, neće ga biti ni ovog puta - piše u saopštenju Eparhije vranjske.

Slučaj zastario


Vladika Pahomije bio je optužen 31. decembra 2002. za seksualno zlostavljanje četiri dječaka. Zbog čestog odlaganja ročišta u martu 2006. nastupila je zastarjelost za dva krivična djela koja je, po optužnici, izvršio 1999. i 2000.
Vladika je bio optužen da je primoravao četvoricu dječaka, polaznika škole za sveštenike, na bludne radnje. Proces protiv Pahomija počeo je 2003. u Opštinskom sudu u Vranju, a u aprilu 2005. preseljen je u Niš.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavljivao je tada da je prethodna Vlada “svjesno zataškavala” slučaj protiv vladike.

 

(blic.rs)

Portal Analitika