Svijet

Bersani dobio zeleno svijetlo za formiranje italijanske Vlade

okbersani
L
ider ljevice Pjer Luiđi Bersani dobio je danas zeleno svijetlo za formiranje nove italijanske vlade, pošto je njegova koalicija prošlog mjeseca pobedila na izborima, ali nije osvojila apsolutnu većinu.

Bersani dobio zeleno svijetlo za formiranje italijanske Vlade
Portal AnalitikaIzvor

- Tražio sam od Bersanija da utvrdi da li ima neophodnu parlamentarnu podršku za formiranje nove vlade. On će mi odgovoriti što prije bude moguće - izjavio je predsjednik Italije Đorđo Napolitano poslije dvodnevnih konsultacija sa političkim liderima.

- Danas je počela odlučujuća faza u formiranju nove Vlade u Italiji - ukazao je Napolitano, upozoravajući da ne treba da bude "beskorisnih odlaganja" na teškom putu koji predstoji.

- Više ne možemo zanemarivati širenje socijalnog nezadovoljstva i izraze nezadovoljstva političkim partijama - kazao je on, aludirajući na veliki broj glasova iz protesta na izborima održanim 24. i 25. februara dok Italija prolazi kroz duboku recesiju, prenosi Tanjug.

Napolitano je nagovijestio da bi voleo da vidi "veliku koaliciju" između Bersanijevog lijevog centra i desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali je priznao da postoje "velike prepreke" na tom putu. On je pozvao na sve da pokažu "duh nacionalnog jedinstva".

Bersani je rekao da se nada da će moći da formira vladu koja će biti u stanju da pokrene "ustavne, političke i reforme izbornog sistema" nakon što mu je Napolitano dao mandat.

Lider ljevice je kazao da će odmah razgovarati sa poslanicima o formiranju većine.

- Tome ću posvetiti onoliko vremena koliko bude potrebno u ovoj teškoj situaciji - zaključio je on.

 

Portal Analitika