Društvo

Pejanović-Đurišić: Prioritet povećanje podrške javnosti članstvu u NATO

milica
C
rna Gora je postigla značajne rezultate u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u NATO savezu, rekao je pomoćnik generalnog sekretara Alijanse Dirk Brengelman, navodeći da je uvjeren da će zvanična Podgorica ispuniti zahtjeve za povećanje podrške javnosti za učlanjenje.

Pejanović-Đurišić: Prioritet povećanje podrške javnosti članstvu u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Brengelman je na sastanku sa ministrom odbrane Milicom Pejanović-Đurišić, kazao da su u NATO-u zadovoljni rezultatima koje Crna Gora postiže na planu regionalne saradnje i u procesu reformi sistema odbrane, i da je prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu.

Brengelman je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, govoreći o podršci javnosti za učlanjenje iskazao uvjerenje da će Crna Gora učiniti sve da se i na ovom polju postignu zahtijevani rezultati.

On je naveo da je učešće crnogorskih vojnika u misiji ISAF u Avganistanu, višestruko prepoznato od strane partnera kao spremnost da Crna Gora preuzme dio odgovornosti za mir i stabilnost kako na regionalnom tako i na globalnom planu.

„Naravno, uvijek treba imati u vidu komplementarnost procesa EU i NATO integracija u smislu dostizanja određenih standarda i ispunjavanja kriterijuma“, kazao je Brengelman.

Pejanović-Đurišić je kazala da je Crna Gora spremna da nastavi sa ispunjavanjem standarda i da će uložiti dodatne napore u tom procesu.

„Potpuno svjesni činjenice da je podrška javnosti pitanje na kome se mora dodatno raditi, Vlada Crne Gore će u narednom periodu uložiti dodatne napore u tom procesu, a to potvrđuje i nedavno formiranje Savjeta za članstvo u NATO i imenovanje Nacionalnog koordinatora za NATO“, kazala je ona.

Pejanović-Đurišić je rekla da će NATO Info centar u Podgorici svojim aktivnostima doprinijeti povećanju podrške javnosti, i da će ih Vlada u tome podržati.

„U susret narednom NATO samitu, u proces evroatlantskih integracija moraju se uključiti sve institucije u zemlji, a ostvareni rezultati biće pokazatelj spremnosti Crne Gore za punopravno članstvo u Alijansu“, navela je ona. (Mina)

 

 

Portal Analitika