Region

MRKONJIĆ: Država će preuzeti cijeli dug Jat ervejza

22mrkonjic
D
ržava će preuzeti cijeli dug Jat ervejza, koji je u februaru iznosio oko 170 miliona eura, izjavio je danas srpski ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavljući da će ta aviokompanija dobiti i novi menadžment, prenosi Blic.

MRKONJIĆ: Država će preuzeti cijeli dug Jat ervejza
Portal AnalitikaIzvor

"Bitno je da je država preuzela obavezu da taj dug stavi na svoja leđa...", rekao je Mrkonjić novinarima u Vladi Srbije.

"Naravno cijeli dug, pa što da radimo, da tražimo ko je kriv i da opet zabijamo glavu u pijesak", istakao je ministar odgovarajući na pitanje novinara.

On je naglasio da to moramo da uradimo ako hoćemo da riješimo pitanje Jata, kao i da se čini da smo na dobrom putu da sve što je planirano uspješno realizujemo.

Mrkonjić je podsjetio da će Jat dobiti šest aviona na lizing, koji će koštati u prosjeku oko milion i po eura po avionu.

"Dobili su i novac za sklanjanje onih radnika koji hoće dobrovoljno da odu iz Jata, skinut će im biti dug, imaće i novi menadžment. Što hoće više?", rekao je ministar.

Mrkonjić je rekao da će novi menadžment Jata imati zadatak da kompanija do kraja godine posluje na "pozitivnoj nuli" i da je država spremna odmah da započne razgovore ako neko želi da bude strateški partner srpske aviokompanije.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić započeo je u srijedu pregovore sa predstavnicima francuskog proizvođača aviona Erbas o nabavci četiri aviona putem lizinga za srpskog avioprevoznika.

Mrkonjić je dogovorio aktivnosti oko nabavke aviona putem lizinga, a početak razgovora sa Erbasom je, kako je navedeno, realizovan u sklopu pripremnih sastanaka za posjetu premijera Ivice Dačić Francuskoj.

Pomoćnik ministra Popović je ranije rekao Tanjugu da se razmišlja o lizingu četiri Erbasovih aviona 319 i 320, kao i dva manja aviona ATR.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić bi trebalo, kako je ranije najavljeno, u posljednjoj sedmici marta da predvodi srpsku delegaciju u Abu Dabiju, gdje će pregovarati sa aviokompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad" o partnerstvu sa Jatom.

 

Portal Analitika