Abiznis

U beranskoj opštini puštena u rad HE „Jezerštica"

hidro2ok
U
beranskoj opštini je ovih dana završeni radovi na izgradnji male hidroelektrane „Jezerštica", instalisanoj na beranskoj rijeci Jezerštici, koja pripada slivu rijeke Lim. Investitor ovog novog izvora energije je domaća kompanija „Hidroenergija Montenegro", dok su opremu montirali stručnjaci renomiranih kompanija iz Njemačke i Austrije „Gepperd" i „Siemens". Građevinski radovi na mHE „Jezerštici" su djelo domaćih građevinskih kompanija.

U beranskoj opštini puštena u rad HE „Jezerštica"
Portal AnalitikaIzvor

Instalisana snaga ove male elektrane je jedan megavat, a ovaj novi izvor energije prema preliminarnim procjenama trebao godišnje da prosječno proizvodi oko 3 GWh električne energije. Iako još nemaju precizne podatke, u „Hidroenergiji" procjenjuju da će ukupna vrijednost projekata HE „Jezerštice" sa svim pratećim sadržajima- biti iznad milion eura.

hidrook1 - Izgradnja i puštanje u rad novih malih izvora energije je bila nepoznanica za domaće investitore, pa smo kao glavnog projektanta „Jezerštice" angažovali našeg najpoznatijeg stručnjaka za male elektrane -inženjera Duška Rakočevića", kaže za Portal Analitika direktor „Hidroenergije Montenegro" Ranko Radović.

U „Hidroenergiji" su veoma zadovoljni saradnjom sa Vladom, lokalnom samoupravom, nadležnim institucijama i mještanima beranske opštine.

- Zbog toga bih želio da im zahvalim zbog veoma korektne saradnje i zbog namjere da riješe sve eventualne probleme na obostrano zadovoljstvo, naveo je Radović.

hidro3okVELIKI PLANOVI „HIDROENERGIJE: Plan „Hidroenergije Montenegro" je da ove godine završe osim mHE „Jezerštice" još jednu malu elektranu snage 1,2 MW. Tokom

2014.godine, „Hidroenergija" planira da završi građevinske radove na još četiri male hidrocentrale.  Do ljeta 2015.godine trebaju da budu gotovi radovi na još dvije male hidroelektrane, što je ukupno osam malih novih izvora energije. Sve elektrane će biti instalisane na slivu rijeke Lim. Instalisana snaga ovih novih izvora energije biće 12,5 MW, što znači da vrijednost radova neće biti manja od 12,5 miliona eura.

Tehnički gledano, priključak na mreži se rješava tako što EPCG zada investitoru uslove. Onda se radi projekat, na osnovu čega se dobija građevinska dozvola. Proces je dosta komplikovan jer su novi izvori energije locirani nepovoljno u udnosu na postojeću mrežu dalekovoda.

- U svakom poslu ima problema, tako je nama najveći problem priključenje male elektrane na mrežu dalekovoda, navodi Radović.

POTREBNI NOVI DALEKOVODI NA SJEVERU CRNE GORE: Prema jednodušnoj ocjeni Vlade i stručnjaka, osnovni problem za puštanje u rad malih hidroelektrana je nepostojanje tehničkih uslova, pa je potrebno pristupiti izgradnji mreže

35 kV dalekovoda na sjeveru Crne Gore. Prema Vladinoj Studiji o priključivanju i radu distribuiranih izvora energije u elektroenergetskom sistemu Crne Gore, za izgradnju tih dalekovoda je potrebno 20 miliona eura.

Naime, postojeća distributivna elektroenergetska mreža Crne Gore, kao i svaka elektroenergetska mreža u regionu, bila je građena za snabdijevanje potrošača na niskonaponskom nivou.

- Zbog toga je Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa UNDP, naručilo izradu Studije o priključivanju i radu distribuiranih izvora energije u elektroenergetskom sistemu Crne Gore, čiji je nacrt završen i objavljen na sajtu www.oie-res.me. Preporuke iz Studije ukazuju da je potrebno što prije početi sa izgradnjom nove 35kV distributivne mreže na sjeveru Crne Gore, što je i zahtjev svih koncesionara. Za izgradnju ove mreže potrebno je investirati ukupno oko 20 miliona eura, navodi se Informaciji Ministarstva ekonomije, dostavljene Portalu Analitika.

P.Z.

Portal Analitika