Svijet

Preminuo njemački "kralj torti" Kopenrat

22torta
Nj
emački "kralj torti" Alojz Kopenrat, osnivač porodične konditorske firme "Kopenrat&Vise", poznate širom Njemačke, ali i svijeta, preminuo je u 79. godini života, potvrdila je portparol njegovog koncerna, koji je najveći proizvođač zamrznutih torti i kolača u Njemačkoj, prenose agencije.

Preminuo njemački "kralj torti" Kopenrat
Portal AnalitikaIzvor

Portparol nije navela podatake o uzrocima i okolnosti smrti ovog proizvođača zamrznutih torti i kolača, u čijim ukusima i izgledima su uživali ne samo Evropljani, već i Ameriknci i stanovnici Novog Zelanda i drugih zemalja širom svijeta.

Ideju za proizvodnju smrznutih torti i kolača u firmi "Kopenrat & Vize" dobio je pokojni Alojz Kopenrat polovinom sedamdesetih godina i u taj posao je krenuo zajedno sa svojim rođakom Jozefom Vize, koji je bio iskusni poslastičar.

Oni su počeli sa proizvođnom torti i kolača, koje su zatim duboko zamrzavali i širom Njemačke prodavali, a znak "Kopenrat&Vize" je simbol za ukusne, na oko primamljive i za kupce novčano prihvatljive industrijske poslastice.

"Kopenrat& Vize" je osnovan 1975. godine sa sjedištem u Osnabriku, mjestu u kome je Alojz Kopenrat i preminuo.

Proizvodnja prvih zamrznutih torti i kolača startovala u mjestu Vesterkapeln, u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija, gdje je na početku radilo 35 radnika, a kasnije je formiran i drugi pogon u Metingenu, u istoj pokrajini.

Danas "Kopenrat&Vize" ima oko 2.200 zaposlenih, a u asortimanu se, pored duboko zamrznutih torti i kolača, nalaze i deserti, zemičke i druge poslastice.

Ova konditorska kuća ima oko 70 proizvoda u svom asortimanu s kojim je u 2011. godini ostvarila promet od oko 370 miliona eura.

Portal Analitika