Abiznis

Brajović: Ostvaren napredak u vazdušnom saobraćaju

22Ivan-Brajovicok
C
rna Gora je potpuno posvećena ispunjavanju uslova i naporima da postane dio zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović. On je naglasio da je Crna Gora ostvarila napredak u svim vidovima saobraćaja, a posebno u oblasti vazdušnog saobraćaja, piše Pobjeda.

Brajović: Ostvaren napredak u vazdušnom saobraćaju
Portal AnalitikaIzvor


- To je prirodno, jer smo aktraktivna turistička destinacija, pa je i razvoj vazdušnog saobraćaja među prioritetima ukupnog razvoja države – rekao je Brajović na sastanku Zajedničkog odbora ECAA sporazuma –  tijela koje je nadležno za sprovođenje Sporazuma o stvaranjuzajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja i obezbjeđivanje njegove pravilne primjene.



Prema njegovim riječima, jučerašnji sastanak, čiji su suorganizatori Evropska komisija i Agencija za civilno vazduhoplovstvo, je odličan uvod u skoro otvaranje poglavlja 14 u okviru započetih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.



Brajović je podsjetio da Crna Gora ima dva međunarodna aerodroma, nacionalnu avio-kompaniju, Agenciju za civilno vazduhoplovstvo, a zajedno sa Srbijom, Crna Gora je osnivač provajdera vazdušnih usluga i kontrole letjenja.



- Zahvaljujući radu Agencije za civilno vazduhoplovstvo posljednjih godina je značajno podignut nivo sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori – rekao je Brajović.



On je naveo da su od  2007. kad je crnogorska Skupština ratifikovala multilateralni ECCA sporazum, crnogorske vazduhoplovne vlasti uložile veliki trud u usklađivanju crnogorskog sa zakonodavstvom EU u oblasti vazdušnog saobraćaja, kao i implementaciju donesene legislative, a sve uz pomoć EK.



- Od ratifikacije ECCA sporazuma, Crna Gora je potpuno posvećena ispunjavanju uslova iz prvog i drugog tranzicionog perioda i naporima da postane dio zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja – kaže Brajović.



Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Dragan Đurović

kazao je da su njihovi napori usmjereni ka implementaciji međunarodnih i evropskih standarda, kao i regionalnoj i međunarodnoj saradnji sa krajnjim ciljem da se doprinese razvoju vazduhoplovstva, a samim tim i ojača vazduhoplovna vlast, odnosno da se poboljša kvalitet sistema sigurnosti i bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva.



- U prilog tome govore i rezultati kontrolnih posjeta, od 2010. godine do danas ukupno je bilo 13 kontrolnih posjeta koje su nam pomogle da uočimo nedostatke i radimo na njihovom otklanjanju – naveo je Đurović.



On je dodao da je napredak ostvaren u oblasti vazduhoplovstva u veoma kratkom periodu, kao i da sa svim vazduhoplovnim vlastima u regionu, kao i sa nekim članicama EU imaju dobru saradnju.



- Iako smo mlada vazduhoplovna vlast, pokretači smo i regionalnih inicijativa, koje smo pokrenuli sa zemljama u regionu u cilju kompetentnijeg i kvalitetnijeg regionalnog pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi – rekao je Đurović.



Šef jedinice za unutrašnje tržište, ugovore o vazdušnom saobraćaju i međunarodne odnose u EK, Filip Burgel Verne kazao je da ECAA sporazum predstavlja moćno sredstvo za ekonomski razvoj regiona.



- To podrazumijeva razvoj trgovine, omogućava bolje veze među poslovnim zajednicama, ali isto tako i vezu među građanima, što je jako važno – dodao je Verne. Sporazum, kako je naveo, ilustruje blisku saradnju na polju vazduhoplovstva, što je važan element u postupku proširenja EU.



- Dinamika integracije Crne Gore zavisiće od njene sposobnosti da sprovede neophodne reforme, ali smo sigurni u uspjeh tog procesa – poručio je Verne.



On je naveo da je u posljednjih pet godina broj redovnih letova od EU ka Balkanu povećan osam odsto, „što govori o tome koliko je dobrih stvari podstaknuto sporazumom i otvaranjem tržišta“.

foto: bicent.com

Portal Analitika