Zanimljivosti

Pronađeni motori raketa iz programa Apolo

2203apollo
Ekspedicija koju finansira osnivač Amazona Džef Bezos izvukla je s dna Atlantika dva motora raketa kojima su astronauti slani na Mjesec prije 40 godina, prenosi HRT.

Pronađeni motori raketa iz programa Apolo
Portal AnalitikaIzvor

Bezos je prošle godine najavio planove potrage za raketnim motorima odbačenima tokom lansiranja Saturna 5 na Mjesec, u okviru programa Apolo koji je trajao od 1969. do 1972. godine. Ekspedicija je pronašla dva motora Saturna 5 na dubini od četiri kilometra.

- Vidjeli smo podvodno čudo, nevjerovatan vrt skulptura motora F-1 koji služi kao svjedočanstvo programa Apolo - napisao je Bezos na internet stranici tog projekta.

- Svaki komad koji izvučemo na površinu za nas predstavlja uspjeh hiljadu inženjera koji su zajedno radili na nečemu što su mnogi smatrali nemogućim - dodao je.

NASA je poslala sedam misija na Mjesec, od kojih je šest uspješno prevezlo ljudsku posadu na površinu zemljinog satelita.

- To je istorijsko otkriće i čestitam timu na odlučnosti u pronalasku tih važnih znakova naših napora da se pošalju ljudi u Zemljinu orbitu - kazao je prvi čovjek NASA-e Čarls Bolden.

Motori će i dalje biti u vlasništvu američke vlade, a nakon restauracije biće javno izloženi.

Portal Analitika