Društvo

Završen eksplanatorni skrining za poglavlje 13 - Ribarstvo

2103-Ribe
N
akon uspješno završenih skrininga koja se odnose na poglavlja 11 i 12, odnosno poljoprivredu i bezbjednost hrane, u Briselu je završen eksplanatorni skrining za poglavlje 13, koje se odnosi na oblast ribarstva, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Završen eksplanatorni skrining za poglavlje 13 - Ribarstvo
Portal AnalitikaIzvor

Sastankom je predsjedavala Marta Garcia Fidalgo iz Direktorata za proširenje, dok je crnogorsku delegaciju predvodio šef radne grupe Aleskandar Joksimović. Skrining je obostrano ocijenjen kao uspješan, čime su po mišljenju crnogorske delegacije stvorene dobre osnove za dalji rad radne grupe. Završetkom ove faze skrininga, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uspješno je započelo pripreme za stvaranje osnova za pregovore, koji se ocjenjuju najzahjtjevnijim u ukupnom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Na sastanku u Briselu, predstavnici Evropske komisije prezentovali su zakonodavni okvir koji se odnosi na primjenu pravila Zajedničke ribarske politike i ukazali na ključna dokumenta koje će Crna Gora biti u obavezi da primjeni u svom zakonodavstvu. Predstavljen je Sporazum o funkcionisanju EU, zakonodavni okvir koji se odnosi na resurse i menadžment resursa, karakteristike plovnih objekata i menadžment flote, inspekcijski nadzor i sakupljanje podataka. Prikazana je regulativa koja se odnosi na uspostavljanje savjetodavnih tijela EU u okviru Zajedničke ribarske politike i uspostavljanje naučnog, tehničkog i ekonomskog savjeta za ribarstvo. Obrazloženi su razlozi reforme Zajedničke ribarske politike. Kako Crna Gora vrši procjenu živih akvatičnih resursa, te aktivnosti moći će da obavlja u svojim teritorijalnim vodama sve do pristupanja EU.

Takođe, akcenat je stavljen na dio pravne tekovine koji se odnosi na nelegalan, neprijavljen i neregulisan ribolov, na strukturne mjere i državnu pomoć, tržiste i tržišnu politiku, kao i na međunarodne sporazume. Razmjenjene su informacije od značaja za predstojeće aktivnosti u ribarstvu, a odnose se na finansiranje iz EU fondova, nadzor i kontrolu. Predstavnici EK naglasili su značaj racionalne pomoći sektoru ribarstva u cilju održivosti tog sektora. Istaknuta je i dobra saradnja Crne Gore sa Generalnom komisijom za ribarstvo Mediterana (GFCM).

Naredni, bilateralni skrining održaće se u 5. i 6. juna tekuće godine.

Foto: skalaradio.com

Portal Analitika