Društvo

Bez dogovora muslimana i katolika u selu Dinoša

2103-sahrana
T
enzije između muslimana i katolika u Malesiji i dalje traju a do kasnih večernjih sati građani Dinoše nijesu dozvolili svojim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti da na groblju u Dinoši primaju saučešće za pokojnicom čije je tijelo danas stiglo iz SAD-a.

Bez dogovora muslimana i katolika u selu Dinoša
Portal AnalitikaIzvor

 

Pripadnici Interventne jedinice MUP-a satima su danas razdvajali sučeljene mještane. Tokom dana je mjesto sučeljavanja dvije grupe mještana u Dinoši posjetio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u namjeri da iznađe kompromisno rješenje.

Dinošu je tokom dana posjetio i zamjenik gradonačelnika Podgorice, Vladan Vučelić. Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša konstaovao je na konferenciji za novinare da je "zabrana sahrane neshvatljiv potez koji je suprotan civilizovanom ponašanju" i napomenuo da je u interesu svih da se dođe do mirnog rješenja. Mugoša je rekao da je Uprava glavnog grada uradila sve i da je sada red na mještane da urade njihov dio. Rješenje problema vidi tek kada bude postojalo gradsko groblje kojim će upravljati Javno preduzeće "Pogrebne usluge".

„Glavni grad je poštovao i poštovaće i zakone i poštovaće i baštiniti sve najbolje tradicije i prakse ovog prostora tako da se slažem u nečijim ocjenama od mojih sagovornika ovih dana da je to jedan krajnji primitivizam i da je to anticivilizacijski i da je to neshvatljivo danas za bilo koje normalno živo biće na ovom prostoru“ prenose Vijesti.

On je dodao da se ovdje poštuju obredi i običaji priliko sahrana ljudi bilo koje vjere ili nacije, a da je Komunalna policija obavila svoj dio posla.

 

 

Portal Analitika