Društvo

Istraživanje gledanosti zasnovano na monopolističkom principu

2103-pres
G
rupa crnogorskih medija - Prva televizija, Pink TV, RTV Atlas i Javni servis RTCG - ukazala je danas na probleme i predložila mjere za poboljšanje sistema mjerenja gledanosti u Crnoj Gori, koji se prema njihovim riječima, trenutno zasniva na monopolizmu jedne istraživačke agencije.

Istraživanje gledanosti zasnovano na monopolističkom principu
Portal AnalitikaIzvor

Oni su predložili da se istraživanja javnog mnjenja rade mnogo češće nego do sada te da se u domaćinstva uvedu piplemetri. Predstavnici medija su sugerisali da nije dobro sadašnje stanje u kojem samo jedna agencija obavlja istraživanje gledanosti medija putem dnevničkih bilješki. 

„Što se tiče sistema mjerenja udjela gledanosti koji danas ovdje postoji, mi smatramo da je on zasnivan na jednom monopolističkom principu koji je, možemo reći, podložan manipulacijama i nije u skladu sa evropskim standardima u ovoj djelatnosti “ kazao je Vladan Anđelković, izvršnid irektor Prve televizije.

Anđelković je naveo da se njihove sumnje u validnost istraživanja zasnivaju na poređenju rezultata koji se urađeni u Srbiji, a koji se rade mnogo naprednijom metodom. Srbiju su uzeli kao primjer države sa sličnim profilima gledaocima i mentalitetom ljudi. Izvršni drektor Prve televizije je saopštio da su, prema tim uporednim mjerenjima, neke emisije njegove televizije, ali i televizije Pink, za 30 do 50 odsto manje udjela u gledanosti u Crnoj Gori nego što je to slučaj u Srbiji.

„Ove nepravilnosti i nedostaci koji postoje na crnogorskom tržištu dovode do nekih veoma značajnih posledica. Jedna od tih posledica je i ta što se vještačkim podizanjem rejtinga određene tv stanice pojačava njen društveni značaj, pojačava se značaj svega onoga što oni kažu“ istakao je Anđelković. Ovakva istraživanja utiču na „nepravilnu raspodjelu profita“ koji dolazi od oglašavanja, a samim tim i kvalitet jedne televizijske kuće.  

Sonja Drobac, izvršna direktorica televizije Atlas, istakla je da - iako malo - crnogorsko tržište zaslužuje da bude uređeno po principu velikih tržišta sa fer i već određenim pravilima. Ona je predložila jednu od mjera stvaranja fer medijskog tržišta – uvođenje piplmetara.

„Piplmetri su elektronski uređaji, kutije sa softverom, koje idu uz televizor i koje se nalaze u domaćinstvima koja ćine uzorak i koja su na to pristala. Uz to ide i daljinski upravljač, a članovi domaćinstva se prijavljuju i odjavljuju kada ulaze u prostoriju u kojoj se nalazi televizor“ objasnila je Drobac. Piplmetar, kako kaže Drobac, tačno daje informacije -- ko, kada i koliko se gleda određena televizija ili program. Ovo je bitno za medija planove koje rade oglašivači, a na osnovu kojih se određuje budžet za oglašavanje.

Direktor Pink televizije u Crnoj Gori, Goran Radanović istakao je da trenutno u Crnoj Gori istraživanje gledanosti radi samo jedna agencija i to na osnovu metode dnevničko istraživanje koje se radi četiri puta godišnje i u čiju validnost on otvoreno sumnja. Radenović je objasnio da njegove sumnje proističu iz poređenja gledanosti nekih emisija televizije Pink, u Srbiji i u Crnoj Gori. Razlike u gledanosti se ogleda čak i do 20 odsto, a čak i svega 2 do 3 odsto gledanosti znači razliku u oglašivačkom profitu od nekih dvjesta ili čak trista hiljada eura.

Radojka Rutović, direktorica Javnog servisa RTCG, istakla je važnost medijskog pluralizma i nacionalnog interesa, naglašavajući kako je svaki medijski monopol štetan po demokratske vrijednosti jednog društva.

„Svaka ciljana, porjektovana i na sumnjivom metodu prezentovana, navodna gledanost i povjerenje ne može biti od javnog interesa, niti od koristi medijskom pluralizmu, a ponajmanje fer i transparentnom poslovanju na veoma složenom, zašto ne reći, i siromašnom reklamnom tržištu“ rekla je Rutović.

Zato RTCG podržava inicijativu za stvaranje „transparentnog istraživačkom ambijenta“ u kojem bi radilo više agencija koje bi upoređivale svoja istraživanja.

Predstavnici grupe medija napominju da će incijativu za demonopolizaciju medijskog prostora u Crnoj Gori uputiti marketinškim agencijama, oglašivačima, nadležnim državnim institucijama ali i kancelarijama OEBS-a i Eropske komisije u Crnoj Gori.

 

Portal Analitika