Društvo

Optužnica protiv ljekara Kliničkog centra zbog smrti Ivane Šoć

kc
V
iše državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ljekara Kliničkog centra Crne Gore, Dragana Obradovića i Brankice Dupanović, zbog smrti Cetinjanke Ivane Šoć (30), saopšteno je iz porodice Šoć.

Optužnica protiv ljekara Kliničkog centra zbog smrti Ivane Šoć
Portal AnalitikaIzvor

Više državno tužilaštvo podiglo otpužnicu protiv Obradovića i Dupanović, ljekara Infektivne klinike Kliničkog centra, za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi iz Krivičnog zakonika. 
U saopštnju porodice Šoć navodi se da optužnica tereti ljekare da su "očigledno nesavjesnim postupanjem učinili niz propusta u liječenju i time uzrokovali smrt Ivane Šoć". 
"Ivana Šoć liječena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011. godine, kada je otpuštena u veoma teškom stanju, da bi nepuna 24 sata nakon toga preminula na Cetinju", kaže se u saopštenju. 
Navodi se da je obdukcioni nalaz pokazao da je smrt uzrokovana ugušenjem nastalim usljed komplikacija izazvanih virusom AH1N1, odnosno svinjskog gripa.
"Ljekari Infektivne klinike i pored teške kliničke slike, a u jeku epidemije gripa, nijesu uspostavili sumnju na grip, niti odmah dali antivirusnu terapiju, kako im je to nalagalo uputstvo Ministarstva zdravlja. Ostali su uporni u tvrdnji da se radi o lakom virusnom oboljenju, bez komplikacija, a da je uzrok kliničkom stanju psihičke prirode, što je dovelo do smrti", navode iz porodice Šoć.
Prema njihovim riječima, rukovodstvo Kliničkog centra je nakon smrti, a u zaključcima svojih komisija tvrdilo da je „liječenje pacijentkinje sprovedeno prema svim principima savremene medicinske doktrine“ i da „nije bilo propusta u dijagnostičkom i terapijskom pristupu“.
"Sudsko medicinsko vještačenje obavljeno u Zagrebu u svemu je potvrdilo sumnje porodice, o načinu i toku liječenja, koje je dovelo do Ivanine smrti", zaključuje se u saopštenju. (Mina)

Portal Analitika