Region

Dačić i Tači: Postignut napredak

2103kosov
I
nakon sedme runde pregovora Beograda i Prištine nije postignut dogovor. Ostvaren napredak, saglasni su Dačić i Tači. Pregovori se nastavljaju 2. aprila.

Dačić i Tači: Postignut napredak
Portal AnalitikaIzvor

Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine završena je kasno sinoć nakon skoro 12 sati. Prvi put, na zajedničkoj konferenciji su se obratili premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

"Treba uložiti mnogo truda i uvažiti interese i jedne i druge strane", rekao je premijer Srbije i ponovio da je zajednica srpskih opština, onako kako je Srbija predlaže, prema njegovom mišljenju, najbolje rješenje.

"Ne mogu da kažem da smo ni blizu ni daleko od dogovora, jer u svakom momentu se pogled na to gdje se nalazimo mijenja... I dalje postoje neke razlike - što se tiče nadležnosti i ovlašćenja. Ali, moram da kažem da smo nakon ovih sedam susreta izgradili odnos da iznalazimo rješenja i rješavamo ona teška pitanja koja niko prije nas nije rješavao. Srbija ne želi da kupuje vrijeme niti da igra bilo kakve igre. Mi vremena nemamo, ne zbog datuma, već zbog toga što moramo da rješavamo probleme kako bismo doveli naš narod i državu da živi kao i sav ostali svijet. I zato, mislim da smo i danas ostvarili izvjestan progres, bez obzira što smo imali više faza, teških djelova", rekao je Dačić izrazivši optimizam za dolaženje do rješenja u narednom periodu.

Nakon premijera Dačiča obratio se i premijer Kosova Hašim Tači, koji je takođe ocijenio da je ostvaren izvjestan napredak. On se saglasio sa srpskim premijerom da "nisu ni blizu ni daleko od rješenja", ali je ocijenio pregovore kao "konstruktivne".

"Očekujemo da u narednim danima dođemo do rješenja o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, prije svega u sjevernoj Mitrovici. Mi takođe želimo slobodu kretanja, vladavinu zakona i razvoj demokratskog društva", rekao je Tači. On je rekao da su Srbija i Kosovo na dobrom putu da postignu dobrosusjedske odnose.

"Naši narodi su izgubili mnogo vremena", rekao je on osvrćući se tom prilikom na, kako je rekao, cio prethodni vijek. "Tokom ovih šest mjeseci postigli smo značajan uspjeh, koji je prije samo godinu bio nezamisliv", ocijenio je kosovski premijer.

Dogovor Kosova i Srbije znači i stabilnost u regionu, rekao je Tači i istakao da će Priština biti posvećena tom dijalogu, stabilnosti i miru, kao i svom putu ka EU.

Podsjetimo, dvojica premijera će o ovoj temi pričati i sjutra pred Savjetom bezbjednosti UN.

izvor b92.net

Portal Analitika