Zanimljivosti

Oldrinov priručnik za spuštanje na Mjesec

oldrin
L
egendarni američki astonaut Baz Oldrin staviće na prodaju bilješke sa uputstvima koja su korišćena za vrijeme prvog spuštanja na Mjesec 1969. godine.

Oldrinov priručnik za spuštanje na Mjesec
Portal AnalitikaIzvor

Prema pisanju londonskog "Telegrafa", bilješke su bile dio Oldrinovog ličnog priručnika čija su uputstva Oldrin i Nil Armstrog slijedili prilikom spuštanja lunarnog modula "Igl".

Na licitaciji, koju će 25. marta u Njujorku organizovati aukcijska kuća Bonams, naćiće se i bilješke koje je Oldrin hronološki zapisivao sekundu po sekundu dok se modul približavao Mjesečevoj površini.

Iz njih se može vidjeti da su prve riječi izgovorene po slijetanju na Mjesec bile "kontaktna svijetla" kojim je Oldrin potvrdio prizemljenje.

Priručnik sa navigacionim uputstvima sadrži i kompjuterske procedure koje su astronauti morali da isprate kako bi se bezbjedno vratili na Zemlju kao i manevre u slučaju hitne situacije.

Oldrin je odlučio da proda priručnik nakon što su prošlogodišnjom izmjenom zakona astronauti misije Apolo dobili vlasništvo nad predmetima koje su zadržali sa svog svemirskog putovanja.

U aukcijskoj kući Bonams očekuju da Oldrinov priručnik dostigne vrijednost od oko 100.000 dolara.

Apolo 11 bila je prva misija sa zadatkom da spusti ljude na Mjesečevu površinu, peta misija u okviru Apolo programa sa ljudskom posadom i treća sa ljudskom posadom koja je letjela prema Mjesecu.

Apolo 11 je lansiran 16. jula 1969. sa tročlanom posadom koju su činili Nil Armstrong, Edvin (Baz) Oldrin i Majkl Kolins.

Dana 21. jula 1969, u 2:56 po univerzalnom vremenu, Nil Armstrong je postao prvi čovjek koji je zakoračio na Mjesec, a ubrzo mu se pridružio i Edvin (Baz) Oldrin.

Za to vrijeme Majkl Kolins je bio u orbiti oko Mjeseca.

Portal Analitika