Svijet

Brazilska predsjednica: Ako je papa Argentinac, onda je Bog Brazilac

pred_brazilaok
B
razilska predsjednica Dilma Rusef našalila se danas da, ako je papa Franjo po nacionalnosti Argentinac, onda Bog mora da bude Brazilac, prenijela je italijanska novinska agencija Ansa.

Brazilska predsjednica: Ako je papa Argentinac, onda je Bog Brazilac
Portal AnalitikaIzvor


Bez obzira što je prvi put za novog poglavara Rimokatoličke crkve izabran neko izvan Evrope, odnosno iz Latinske Amerike, mnogi Brazilci, stanovnici najveće katoličke zemlje na svijetu, "osjećaju se manje važnim" u odnosu na Argentince, posebno uzimajući u obzir "rivalstvo" između dvije zemlje.



"Vi imate papu, Argentina zaslužuje čestitke, ali mi (Brazil) kažemo da, ukoliko je papa Argentinac, onda je Bog Brazilac. Papa Franjo govori 'portugolski' (što je nešto između portugalskog i španskog) kao i ja takođe'', našalila se s novinarima brazilska predsjednica, koja se juče sastala sa papom u Vatikanu.



BBC objašnjava da je izbor novog poglavara Katoličke crkve iz Argentine izazvao šale među korisnicima društvenih mreža u Brazilu i Argentini.



Pošto su Brazilci "navijali" za izbor nadbiskupa Sao Paola

Odilo Šerera

za novog papu, posebno što se smatrao za jednog od favorita, konačni izbor nadbiskupa Buenos Ajresa došao je kao veliko iznenađenje. Brazilci su zato ubrzo "okrenuli svoje zaprepašćenje u šale" sa susjedima na društvenim mrežama.

tekst i foto: Blic.rs

Portal Analitika