Politika

Lukšić: Izjava Jelića bila neodmjerena ili neprecizna

20luksicok2
B
ivši premijer i aktuelni šef diplomatije Igor Lukšić, ocijenio je da je pitanje rješavanja sudbine Kombinata aluminijuma odloženo zbog politickih kalkulacija. U slučaju da država preuzme KAP, Lukšić ne očekuje da teret padne na građane jer bi većinu finansijskih obaveza, kako kaže, snosila sama kompanija. On je kazao i da je o aferi "Snimak" razgovarao sa evropskim kolegama. Smatra da je izjava Zorana Jelića da jedan posao donosi četiri glasa, neodmjerena ili neprecizna.

Lukšić: Izjava Jelića bila neodmjerena ili neprecizna
Portal AnalitikaIzvor


„Volio bih da aktuelna vlada ne mora da se opterećuje pitanjem KAP-a. U suštini, ono do čega se sada dolazi je manje-više bilo već spremno za realizaciju i dogovor polovinom prošle godine. Nažalost, mislim da je predstojeća izborna kampanja odložila rješavanje nekih pitanja. Ukoliko država preuzme KAP, korist će imati Željeznica, Luka Bar, Boksiti“, kazao je Lukšić za Atlas TV.



Na pitanje da li osjeća dio lične odgovornosti zbog situacije u KAP-u, Lukšić je odgovorio:



„U mjeri onoga što je bilo moguće uraditi“, kazao je Lukšić.



Lukšić je potvrdio da je o aferi "Snimak" razgovarao sa evropskim kolegama. Smatra da je izjava

Zorana Jelića

da jedan posao donosi četiri glasa, neodmjerena ili neprecizna.



„O tome se dosta piča. Ta tema ne može proći nezapaženo. Ako me pitate da li bih odborio zloupotrebu javnih sredstava u smislu povećanja broja glasova, naravno da to ne bih odborio, i tome bih se usprotovio. Ako bih primjetio da je zagovaranje taklve politike zaista počelo da se primjenjuje“, objasnio je on.



Na pitanje da li su njegove evropske kolege zadovoljne takvim objašnjenjem, potpredsjednik Vlade kaže:



„Moj utisak je bio da jesu. Čak su nešto od ovih stvari o kojima govorimo, post festum, neki od njih prokomentarisali da bi svaka partija za to bila zainteresovana“.



Lukšić je kazao i da je vrijeme pokazalo da su protesti koje su sindikat i dio nevladinog sektora organozovali tokom njegovog mandata zbog poreza euro po euro i poskupljenja struje, bili politicki motivisani. S obzirom na to da su izbori prošli, razumije zašto niko nije dizao glas protiv kriznog poreza na plate i zamrzavanja penzija, koje je uvela vlada

Mila Ðukanovica

.



„To nisu bili suštinski ekonomsko- socijalni protesti i najveći broj građana kada je to shvatio izgubio je entutijazam za učešće u protestima koji su imali politički karakter“, istakao je Lukšić.



Lukšic nije želio direktno da odgovori na pitanje da li je tačno da je zbog njegovog protivljenja

Vladan Joković

povukao kandidaturu za direktora policije. A, da je taj prijedlog došao do Vlade, šef diplomatije kaže:



„U tom slučaju mnogo bih se lagodnije izjašnjavao ako bi prethodno bila razriješena afera „Listing“ što, nažalost, nije slučaj“, kaže Lukšić.



Što se ocjene

Ðukanovića

tiče da je bio iznenaden političko-bezbjednosnim problemima kad je preuzeo vladu, Lukšić odgovara da se nije pronašao u toj prozivci. U vezi sa ubistvom braće Gojačanin u Baru Lukšic ističe:



„Sama po sebi tragedija je bila grozan događaj i nerprihvatljiv, i nisam siguran da je bilo moguće da odgovarajuće službe pokreću postupak samo na bazi uvjerenja. Pretpostavljam da je bilo potrebno pripremiti odgovarajuću podlogu. Nažalost, ponekad nešto mora da se desi da bi se uspostavio mehanizam ili bolja koordinacija ili saradnje ili obezbjedili bolji


rezultati u nekom budućem vremenu“.



Lukšić je istakao i da nema krize Vlade, kao ni potrebe za raspisivanjem vanrednih izbora i pored neslaganja sa SDP-om u vezi sa KAP-om i predsjedničkom kandidaturom

Filipa Vujanovića

.

 

foto: novosti.rs

Portal Analitika