Politika

Đukanović: Mirno spavam i ruke su mi čiste

1603lomi
P
remijer Milo Đukanović kazao je da mirno spava i da su mu ruke čiste povodom ubistva glavnog urednika Dana Duška Jovanovića. "Mirno spavam. Vrlo sam miran i ruke su mi vrlo čiste, posebno u vremenu otkako ni u protokolarne svrhe ne moram da je pružim Vojislavu Koštunici'', kazao je Đukanović, reagujući na današnju izjavu Koštunice.

Đukanović: Mirno spavam i ruke su mi čiste
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je kazao novinarima u parlamentu da "vrlo mirna spava i da je povodom tog ubistva mirne savjesti, javlja Mina. Na pitanje da li bi bio spreman da pred nadležnim institucijama govori o saznanjima o ubistvu Jovanovića, Đukanović je kazao da on nije istražni organ.

"Sve što imam govorim javno. Ozbiljan sam čovjek, ne mislite valjda da bih se služio ovakvim optužbama da bih konstruisao na nečiji račun. O ovome mislim ono što mislim i spreman sam da svakom državnom organu koji se time bavi ponovim ovo što sam sada kazao", naveo je Đukanović. On je dodao da njegovi odgovori sa iskonstruisanim optužbama nažalost pogađaju i emocije jedne porodice.

"Mislim da nećemo stati sa tim ako direktnim odgovorima ne pogodimo političke interese onih koji se bave takvim konstrukcijama. Što se mene tiče, kao i uvijek do sada, sve govorim javno i spreman sam da dam maksimalan prilog radu svakog državnog organa", rekao je Đukanović.

okpremijerskiKuka i motika: On je dodao da je "pročitao reagovanja Koštunice kao i njegovih sljedbenika u Crnoj Gori". "Rekao bih da se očekivano digla kuka i motika u Crnoj Gori da brani Koštunicu od mene. Očigledno i dalje očekuju da on, sa svojom minornom ulogom u politici Srbije može da ih zaštiti i pomogne od onoga što su nepočinstva politike u kojoj su učestvovali", naveo je Đukanović.

On je precizirao da mu je drago što se Koštunica prepoznao u onome što je govorio na konferenciji za novinare, kada je naveo da je Jovanovića ubio onaj ko je nosio politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića.

"Demantovao je (Koštunica) sve osim onoga što je trebalo. Nije ni pokušao da demantuje da je u ulozi predsjednika Jugoslavije ne samo naslijedio od Slobodana Miloševića, nego reklo bi se i po istoj formuli radio ono što su bezbjednosno-obavjetajne strukture Vojske Jugoslavije",kazao je Đukanović.

On je dodao da je Dan tokom bombardovanja 1999.godine dijeljen besplatno Vojsci Jugoslavije u kasarnama "kao izvor patriotskog nadahnuća u Miloševićevom privatnom ratu protiv međunarodne zajednice".

"Da li treba da podsjećam da je Dan dobio besplatnu štampariju iz saveznih robnih rezervi, da je besplatno dobijao i hartiju za štampanje u tom periodu, to nije bilo karakteristično ni za jednu drugu novinu", rekao je Đukanović.

On je naveo da se u Srbiji analiziralo da se anticrnogorska politika bolje plasirala kroz medije u Crnoj Gori, koji su, kako je rekao, formirali vojne kontraobavještajne službe.

okmilopremijerskiStenogram sve potvrđuje: "
To potvrđuje stenogram sa sastanka iz 2000. godine, gdje su učestvovali predstavnici Vojske na čelu sa načelnikom Generalštaba Nebojšom Pavkovićem, načelnikom resora Državne bezbjednosti Radetom Markovićem, i sekretar za informisanje Goranom Matićem", kazao je Đukanović. Prema njegovim riječima, u tim stenogramima Dan se pominje kao zajednički bilten tih službi.

"Dakle, o karakteru "Dana" nijesam definiciju dao ja nego oni na koje se oslanjao, koji su ga formirali i zloupotrebljavali. O tome govorim kada pričam o odgovornosti Koštunice", kazao je Đukanović.

On je rekao da je Milošević vojsku i njene bezbjednosno-obavještajne strukture zloupotrebljavao da u sprezi sa kriminalcima koristi vojne helikoptere i uniforme za pokušaj Vuka Draškovića u Budvi.

"Ako je Koštunica sve to naslijedio i kasnije kroz akciju Sablja saznajemo da su se u kabinetu načelnika Kontraobavještajne službe Ace Tomića nadahnjivali pripadnici zemusnkog klana prije nego su ubili Đinđića, treba li još nešto dokazivati ili je stvar jasna i očigledna", naveo je Đukanović.

On je naveo da ne zna zašto se o tome ne priča, ali da će on i dalje govoriti "jer je ovo zlokobna medijsko-vojno-policijska i politička mašinerija koja je pod patronatom Miloševića i kasnije njegovog naslednika zloupotrebljavana protiv Crne Gore".

"Tu su zloupotrebljavani i ljudi. Dio te mašinerije bio je i Miodrag Lekić. Nema potrebe da podsjećamo koja je četvorka išla u Vašington, koristeći usluge Koštuničine ambasade, i sa plaćenim troškovima od beogradskog režima. Sve je Koštunica demantovao osim ovoga, a ovo je sve", zaključio je Đukanović.

foto: gov.me

Portal Analitika