Zanimljivosti

NASA: Ako veliki asteroid zaprijeti možemo se samo moliti

20asteroidok
Č
elni čovjek američke svemirske agencije (NASA) Čarls Bolden ima savjet kako da se borimo protiv velikih asteroida koji se kreću prema Zemlji, a to je molitva. To je otprilike sve što SAD - a i ostatak svijeta - imaju na raspolaganju protiv asteroida i kometa koji bi mogli udariti u Zemlju, rekao je Bolden govoreći pred članovima Odbora za nauku Predstavničkog doma SAD.

NASA: Ako veliki asteroid zaprijeti možemo se samo moliti
Portal AnalitikaIzvor


Asteroid procijenjenog promjera 17 metara je 15. februara eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji a od udarnog talasa popucala su stakla na zgradama, oštećene su građevine a na razne načine povrijeđeno je oko 1.500 osoba.



Ti događaji "dokaz su da živimo u aktivnom sunčevom sistemu u kojem kroz naše susjedstvo potencijalno opasni objekti prolaze iznenađujućom učestalošću", rekla je demokratska zastupnica

Edi Bernis Džonson

.



NASA prati oko 95 posto najvećih svemirskih tijela, veličine od kilometra u promjeru i više, koji trebaju da prođu kraj Zemlje. Asteroid te veličine bi, da pogodi Zemlju, uništio bi čitavu civilizaciju.



Međutim, dosad je otkriveno samo deset posto od oko potencijalnih 10.000 manjih asteroida veličine oko 50 metara u promjeru i nazvanih "ubice gradova", kaže savjetnik Bijele kuće za nauku

Džon Holdren

.



"Prema dostupnim informacijama, ne znamo za neki asteroid koji bi prijetio stanovništvu SAD. Ali, ako ga otkrijemo i utvrdimo da će nas udariti za tri sedmice - možemo se početi moliti", rekao je Bolden iz NASA-e.



Osim što razvija nove metode nadzora svemirskih tijela i sklapa međunarodna partnerstva , NASA namjerava da razvije tehnologiju za skretanje takvih svemirskih objekata koji bi mogli udariti u Zemlju.



"Šanse da nekakav objekt udari u Zemlju i izazove masovne žrtve i velike štete na infrastrukturi su jako male, ali potencijalne posljedice takvog događaja su tako velike da se isplati ozbiljno razmotriti rizik", ocijenio je

Holdren

, prenosi Jutarnji.hr.

foto: infobar.ba

Portal Analitika