Društvo

Lazović: Brojni projekti u cilju zaštite od sajber kriminala

20skup_o_sajber_kriminaluok
U
vremenu digitalizacije, kada se bez interneta život više ne može zamisliti, svi građani se moraju zašititi od sajber kriminala. Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović kaže da su u toku brojni projekti kako bi se kriminal te vrste zaustavio.

Lazović: Brojni projekti u cilju zaštite od sajber kriminala
Portal AnalitikaIzvor


"Kao jedan od jasnih znakova da Vlada intenzivno razmišlja o strategiji kada je u pitanju sajber bezbjednost, jeste implementacija projekta "Private cloud", informatičke strukture za potrebe Vlade Crne Gore. Time se smanjuje mogućnost sajber napada i povećava sigurnost podataka", kazao je Lazović, javlja radio Antena M.



Brojni sporazumi, a posebno saradnja sa Japanom smanjiće mogućnost pojave sajber kriminala u našoj zemlji:



"U februaru smo potpisali memorandum o saradnji sa Gp-cip, timom Japana, koji predstavlja jedan od vodećih timova u svijetu", podsjetio je Lazović.



Ministarka odbrane

Milica Pejanović-Đurišić

kaže da je sajber kriminal danas mnogo ozbiljnija pojava, motivisana vrlo često ne samo željom za sticanjem nelegalne finansijske dobiti:



"Sajber kriminal predstavlja aktivnost čiji obim ima dvocifren rast, kao što je to uostalom slučaj i sa svim drugim nelegalnim aktivnostima."



Ministarka odbrane je dodala da siguran sajber prostor nije imperativ samo Vlade, već da javni i privatni sektor ima dio odgovornosti.

foto: gov.me

Portal Analitika