Abiznis

Socijalni savjet: Minimalna zarada 193 eura

euroslajd_1
S
ocijalni savjet je danas jednoglasno usvojio Predlog koji će shodno odredbama Zakona o radu uputiti Vladi, da iznos minimalne zarade iznosi 193 eura u narednom polugodišnjem periodu, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Socijalni savjet: Minimalna zarada 193 eura
Portal AnalitikaIzvor

Dosadašnja minimalna zarada je iznosila 147,6 eura.

- Ujedno je predvidjeno da se u vremenskom periodu od tri mjeseca pozovu ministar finansija i direktor Poreske uprave koji bi ovom tripartitnom tijelu prezentirali efekte ovog prijedloga Socijalnog savjeta. Socijalni savjet je dao pozitivno mišeljnje na Prijedlog Opšteg kolektivnog ugovora, uz ocjenu socijalnih partnera iz Saveza sindikata da tekst Predloga Opšteg kolektivnog ugovra treba da verifikuju na Skupštini SSCG. Socijalni savjet se saglasio da nakon formiranja novog Odbora za tumačenje i praćenje primjene OKU ovaj Odbor shodno svojim ovlašćenjima uputi pojašnjenje pravilne primjene člana OKU kojim se definiše obaveza uplate doprinosa za prevenciju radne invalidnosti zaposlenih, kaže se u saopštenju.

Na sjednici Savjeta članovi su informisani i o radu Koordinacionog odbora koji nadzire sprovodjenje Sporazuma o polilitici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore sa ocjenom da treba pojačati rad sektorskih komisija. Koordinacioni odbor ima obavezu da povratno informiše Savjet po isteku tri mjeseca.

Na predlog članova ispred UPCG dogovoreno je da Predsjedništvo Savjeta uputi inicijativu Parlamentu za održavanje zajedničke sjednice kako bi se poslanici bliže upoznali sa radom i ulogom Socijalnog savjeta.

Članovi Socijlanog savjeta su se takodje dogovorili o daljim aktivnostima koje treba preduzeti na rješavanju problema konflekta interesa članova Savjeta i nespoivosti javne funkcije sa funkcijama u sindikalnim organizacijama i udruženju poslodavaca.

 

Portal Analitika