Društvo

KOMENTAR: Crnogorski Fejsbuk rasizam

sportisti-pocetna
Da rasizam nema granica i da ne poznaje strah - govore i jučerašnji komentari na Fejsbuk strani „Podgoričkog vremeplova“ nastali nakon objave fotografije zaljubljenog sportskog para, fudbalera Ivana Kneževića i Francuskinje Klodin Mendi, koja brani boje rukometnog kluba „Budućnost“.

KOMENTAR: Crnogorski Fejsbuk rasizam
Portal AnalitikaIzvor

 

Može li lajk za najljepši sportski par u Podgorici?

Ovako je administrator fejsbuk strane “Podgorički vremeplov” predstavio fotografiju dvoje mladih, zaljubljenih sportista: strastan poljubac Klodin Mendi, rukometašice podgoričke “Budućnosti” i Ivana Kneževića, nekadašnjeg fudbalera “Zete, sadašnjeg napadača podgoričke “Mladosti”.

Simpatična ideja promocije tolerancije i ljubavi među mladima preobratila se, veoma brzo, u suprotnost: postala je oglasni pano za ispoljavanje najnižih strasti, rasnih predrasuda, domaćeg fašizma i palanačkog, provincijalnog, duha.

“Ova je nešto zagorela”, "vispreno" je primijetio izvjesni Dejan Gašić kojem je, čistuncu, zasmetala boja kože Francuskinje. “Sin će im se zvati Abu-Iljo!!!”, naprasno je duhovit izvjesni  Ratko Đurišić. “Auuu, crna je gavran”, zgražava se neki  Miki Laličić… Anonimni komentator potpisan Samo Profil Treba Imat nesvjesno oslikava crnogorsku zbilju: „Volim se ja tako isfolirat da sam urban i otvoren za evropske tekovine pa prichat' da su bijelac i chamuga zajedno divna slika...ili ipak ne. Nije prirodno, lijepo, logichno. Svako u svoj habitat i svi srecni“.

2003-rasizam-1

Citirani komentari pokazuju koliko je dio crnogorske populacije “sposoban” da prihvati različitosti, da se navikne na postojanje drugog i drugačijih pored sebe.

Istini za volju, bilo je i onih koji su intuitivno razumjeli nakaradnost vlastitih predrasuda, ali su ipak smatrali da i tolerancija mora imati svoje granice. “Nisam nacionalista, ljubav sve pobjeđuje i volim kad se volimo, al’ što ne ide – ne ide, brate”, kaže jedna od posjetiteljki (!) Fejsbuk strane.

2003-rasizam-2

Bilo je, na žalost, više onih palanačkih mudraca koji su popularnu francusku rukometašicu poredili sa “domaćim nepoželjnicima” – Romima. Da nije u pitanju samo netrpeljivost prema određenoj boji kože, već i prema ljudima koji su drugačiji od ostatka „tradicionalnih“ Crnogoraca i Crnogorki, govori i kometar izvjesnog Đorđija Prelevića koji primjećuje da je bolje za Ivana Kneževića „da je Midu poljubio“ (Za one koji ne znaju: Mida je mlada Romkinja koju mnogi Podgoričani srijeću ispred kancelarije matičara ili semafora ispred stare zgrade Vlade gdje proseći zarađuje za život).

2003-rasizam-3

Posjetilac strane koji sebe zove Mali Podgoričanin potvrđuje nespremnost svojih prethodnika da prihvate različitosti: „Kakva kombinacija, Zećanin i crnkinja, dušu dalo za poljoprivredu, još samo da posade polja pamuka“. Ko malo istorije zna, polja pamuka su bila polja krvi, znoja i smrti za mnoge crnce tokom stoljeća ropstva. Domaći humanisti bi, izgleda, voljeli ponavljanje istorije?!

Komentari koji su se pojavili u protekla dva dana izbacili su na površinu predrasude u kojima su mnogi mladi u Crnoj Gori odgojeni, mnoge sakrivene misli iz kojih se vremenom rađa mržnja  prema ljudima drugačijima od nas.

Izdvojeni komentari trebalo je da budu uklonjeni ili makar prijavljeni (opcija nedoličnog ponašanja na Fejsbuku) kako bi se „ludilo“ mržnje prema drugima i drugosti sasjeklo u korijenu ili makar svelo na minimum.

Više od 120 komentara i oko 500 lajkova za fotografiju oslikava stvarnost Crne Gore koja želi ići u Evropu i prihvatiti vrijednosti koje nam ona donosi. Pokazuje se da jedan dio crnogorskih građana nije spreman ili čak sposoban da prihvati jednu od najvažniji vrijednosti za koju se ta ista Evropa borila stoljećima - poštovanje izbora i slobode drugih.

Pitanje je kada će u Crna Gora biti pogodno vrijeme, ali i podneblje spremno za “uzgoj” različitosti?

Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika