Svijet

Crkva daje imovinu za spas Kipra

okkipar
P
oglavar Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskop Hrizostom II, ponudio je pomoć za spas kiparske ekonomije, stavljajući crkvenu imovinu na raspolaganje vladi.

Crkva daje imovinu za spas Kipra
Portal AnalitikaIzvor

"Cjelokupna crkvena imovina je stavljena na raspolaganje ovoj zemlji kako bi se sprečio kolaps ekonomije", rekao je Hrizostom Drugi posle sastanka sa kiparskim predsjednikom Nikosom Anastasijadesom, nekoliko sati nakon što je parlament te zemlje odbacio evropski paket pomoći, prenosi Frans pres.

Prema riječima Hrizostoma, crkva je ponudila da se njena imovina stavi pod hipoteku radi kupovine državnih obveznica. On, međutim, nije želeo da komentariše koliki bi iznos mogao biti prikupljen.

Crkva je najveći vlasnik zemljišta na Kipru a ima i akcije u različitim kompanijama, uključujući Helensku banku.

Kipar mora predstaviti plan za prikupljanje 5,8 milijardi eura, nakon što je juče odbacio predlog o uvodjenju poreza do 10 odsto na bankarske depozite, koji je bio uslov za dobijanje međunarodnog zajma. U međuvremenu je kiparski ministar finansija Mihalis Saris u posjeti Moskvi. On je izjavio da još nije postignut dogovor o ruskoj pozajmici Kipru, javljaju danas ruski mediji.

"Razgovori su bili veoma dobri, konstruktivni i pošteni", rekao je Saris posle susreta sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom.

Kiparski ministar je najavio nastavak pregovora u cilju pronalaženja "rješenja koje će omogućiti podršku Rusije. Bićemo ovde dok ne postignemo neki dogovor", dodao je Saris.

Države EU i Medjunarodni monetarni fond (MMF) kao uslov su postavili oporezovanje štednih uloga u kiparskim bankama. Sporazum vlade Kipra i međunarodnih kreditora, koji je juče odbačen u parlamentu, izazvao je navalu štediša na banke sa namjerom da podignu svoje uloge i izbjegnu oporezovanje.

Kao odgovor na ovu situaciju, banke su zatvorene, što će trajati do sjutra.

(B92)

 

 

Portal Analitika