Društvo

Pripremne radionice i kursevi Fakulteta vizuelnih umjetnosti

2003fvu
F
akultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran i ove godine organizuje pripremne radionice za prijemni ispit na tom fakultetu, koji će se održati krajem juna 2013. godine.

Pripremne radionice i kursevi Fakulteta vizuelnih umjetnosti
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz te institucije, cilj tromjesečnih radionica koje će trajati od 6. aprila do 23. juna, je da se potencijalni kandidati upoznaju sa osnovama audiovizuelne produkcije i grafičkog dizajna, formatom prijemnog ispita i kreiranjem prezentacijskih mapa i portfolija. Uz audivizuelnu produkciju i grafički dizajn polaznici će dodatno pohađati kurseve iz vizuelne kulture, fotografije i likovnog ateljea, te na taj način steći uvid u osnove vizuelne pismenosti. Cijena ovog kursa je 335 eura.

Doc. mr Sanja Jovanović sa FVU ističe da taj fakultet od svog osnivanja, prije sedam godina, organizuje specijalističke kurseve i pripremne radionice.

- Smatrali smo da je, zbog odsustva predmeta iz oblasti medija i vizuelnih komunikacija na nivou osnovnog i srednjeg obrazovanja, samim tim i nedostatka predznanja kod kandidata iz tih oblasti, bilo neophodno organizovati ovakvu vrstu kurseva. Dodatno, specifična struktura prijemnog ispita za oba odsjeka - Audiovizuelna produkcija i Dizajn vizuelnih komunikacija - na FVU zahtijeva ozbiljniju vrstu pripreme.

Jovanović dodaje kako prijemni ispit obuhvata test opšte kulture, koji je eliminacioni, a zatim praktičan rad „koji od kandidata zahtijeva promišljanje, a potom i realizaciju konkretnih produkcijskih i dizajnerskih rješenja“.

- Radionice nijesu obavezne za buduće studente, ali je najbolji način da se kandidati upoznaju sa materijom i saznaju šta se od njih očekuje. Na kraju krajeva, tako testiraju svoj talenat i interesovanje za ove oblasti. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da su kandidati koji su pohađali pripremnu nastavu imali jako dobre rezultate i na testu opšte kulture, i u praktičnom dijelu prijemnog ispita. A možemo se pohvaliti i visokim kvalitetom kandidata i procentom prolaznosti – zaključuje Jovanović.

Uz ove, FVU organizuje i specijalizovane kurseve namijenjene široj publici. Kurs Fotografija biće održan od 18. maja do 16.juna, a njegova cijena je 252 eura. Nastava u Likovnom ateljeu, trajaće od 27. aprila do 26. maja, po cijeni od 140 eura.

Više informacija zainteresovani mogu dobiti na telefon 020 / 409-220.

Portal Analitika