Društvo

LjESAR: Predaja Nominacionog dosijea za stećke u januaru 2014.

2003lidijapocetna
A
ktivnosti Ministarstva kulture Crne Gore na realizaciji regionalnog projekta Nominacija stećaka na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO, do sada se odvijaju u skladu sa utvrđenom dinamikom i prema fazama koje su definisali projektni timovi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, kazala je za Portal Analitika pomoćnica ministra za oblast kulturne baštine Lidija Ljesar. Ona je naglasila da je završetak svih aktivnosti na izradi i predaji Nominacionog dosijea planiran za januar 2014. godine.

LjESAR: Predaja Nominacionog dosijea za stećke u januaru 2014.
Portal AnalitikaIzvor

U međuvremenu će se održati još nekoliko međudržavnih sastanaka u saradnji sa Kancelarijom UNESCO BRESCE i uz angažovanje UNESCO eksperata izvšiti provjera validnosti dokumenata.

Ljesar podsjeća da je urađena zajednička UNESCO Tentativna lista reprezentativnih nekropola stećaka iz četiri dražave, na kojoj se nalaze tri nekropole iz Crne Gore. Riječ je o lokalitetima Žugića Bare i Grčko groblje, Novakovići u opštini Žabljak, sa 349 registrovanih stećaka, kao i  Grčko groblje, Zagrađe, u opštini Plužine, sa 16 registrovanih  stećaka.

20srecci_durmitortekst
Sagovornica Portala Analitika naglašava da su urađeni elaborati o kulturnoj vrijednosti nominovanih nekropola, te da su upisane u Registar kulturnih dobara Crne Gore.

„Urađen je Nacrt Nominacionog dosijea koji je u fazi međudržavnog usaglašavanja i intezivno se radi na izradi Menadžment plana“, kaže Ljesar i naglašava da brojne stručne i naučne rasprave o ovoj temi nijesu završene.

„One neće biti završene ni nakon predaje Nominacionog dosijea, već su pred nama, kao i period kada se moramo izboriti da sačuvamo materijalne dokaze o stećcima. U tom smislu Crna Gora sa navedenim državama planira da uspostavi efikasan koordinirani sistem upravljanja nekropolama stećaka, u cilju njihove konzervacije, očuvanja, prezentacije i integracije u razvojne planove", ističe Ljesar.

Stećci, srednjovjekovni nadgrobni monolitni kameni spomenici kao samosvojni umjetnički produkti, srijeću se na području današnje Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, i njihov prvobitni broj zbog viševjekovnog nestajanja nemoguće je odrediti.

Zbog značaja očuvanja ovih „kamenih spavača“,  kako ih često nazivaju, ministri kulture četiri države, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, potpisali su u Sarajevu 2009. godine, Pismo namjere o uspostavljanju saradnje na pripremi i realizaciji zajedničkog projekta „Nominacija stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na Listu svjetske baštine UNESCO“.

foto: montenegro-for.me

 

 

 

Portal Analitika