Društvo

DARMANOVIĆ: Vodotok Bojane u blagom padu, dok Skadarsko jezero još raste

20bojanapocetna
H
idrometeorološki zavod učestalo mjeri visinu vodotoka na Bojani i Skadarskom jezeru zbog mogućih poplava i posljednja mjerenja u 10 sati i 30 minuta na Bojani su zabilježila nivo od 542 cm, dok je jutros u 7 i 30 bilo 2 cm više. Novak Darmanović iz službe za mjerenja Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore kazao je za Portal Analitika da je u isto vrijeme Skadarsko jezero u odnosu na jutros u 7 sati i 30 minuta, u 10 i 30 bilo veće za 1 cm i njegov nivo je trenutno 444 cm.

DARMANOVIĆ: Vodotok Bojane u blagom padu, dok Skadarsko jezero još raste
Portal AnalitikaIzvor

Inače, najviši nivo jezera zabilježen je za vrijeme velikih poplava 2010. kada je dostiglo visinu od 588 cm. Bojana je takođe te godine dostigla maksimum i njen nivo je bio 636 cm.

Darmanović naglašava da se može očekivati da dođe do stagnacije rasta jezera, s obzirom da je Bojana u blagom padu. Sagovornik Portala Analitika kaže da iako su najavljene padavine one neće biti intenzivne i ne bi trebale da dovedu da većeg rasta vodotoka.

Načelnik grupe za mjerenja Hidrometeorološkog zavoda objašnjava da trenutni nivo jezera plavi sve one objekte koji se nalaze na koti 901, ali i podsjeća da je poznato da ispod kvote 10 ne treba podizati objekte.

foto: panoramio.com

Portal Analitika