Zanimljivosti

UPOZORENJE: Masovna krađa Gmail naloga

19gmail
Veb sajt "Hoax-Slayer" upozorio je korisnike Gmail na fišing kampanju u toku, a čiji je cilj krađa korisničkih imena i lozinki za prijavljivanje na Gmail naloge. Mejl bi trebalo da bude mamac i sadrži link koji navodno vodi do “povjerljivog dokumenta” koji je postavljen na "Gugl Docs". Korisnik koji dobije ovakav e-mail poziva se da se prijavi na e-mail nalog kako bi mogao da vidi dokument.

UPOZORENJE: Masovna krađa Gmail naloga
Portal AnalitikaIzvor

Link naravno ne vodi do “povjerljivog” ili bilo kakvog Gugl dokumenta. Oni koji kliknu na link dospjeće na lažnu Gugl stranicu za prijavljivanje koja izgleda prilično neuvjerljivo. Uprkos tome, neopreznim i manje iskusnim korisnicima moglo bi se dogoditi da nasjednu na prevaru, slijedeći instrukcije iz e-mejla i da ostave svoje podatke za prijavu na Gmail nalog na lažnoj stranici.

Podaci prevarenih korisnika tako završavaju u rukama hakera koji ih koriste za preotimanje Gugl naloga koji pripadaju žrtvama. Naoružani tim podacima, hakeri dobijaju pristup i drugim Gugl servisima koje koriste žrtve, uključujući i "Gugl Drive", "Gugl+", Jutjub i druge. Preotete naloge hakeri koriste za svoje potrebe, uglavnom za slanje spama i druge prevare, koristeći ime vlasnika naloga. Naravno, i svi privatni podaci korisnika koji se nalaze sačuvani na ovim servisima su ugroženi i mogu biti zloupotrijebljeni.

Najbolji način da se zaštitite od fišinga je da se na sve svoje online naloge prijavljujete tako što ćete adresu stranice za prijavljivanje ukucati u adresni bar pretraživača, a ne klikom na link u mejlu.

 

Autor: EPK/Informacija.rs

Portal Analitika