Društvo

IJZ: Manje oboljelih od bolesti sličnih gripu

19IJZok
U
Crnoj Gori je u prošloj sedmici zabilježen dalji pad broja registrovanih slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

IJZ: Manje oboljelih od bolesti sličnih gripu
Portal AnalitikaIzvor

„U Crnoj Gori se u 11. nadzornoj sedmici, od 11 - 17. marta, u odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi dalji pad broja registrovanih slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je registrovano ukupno 179 oboljelih, sa incidencijom (stopa novooboljelih) od 28,3/100.000 stanovnika što je za oko 30 odsto manje nego u prethodnoj sedmici.

Najveći broj oboljelih i u toj sedmici je, dodaje se, registrovan u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti, dok je najveći broj oboljelih registrovan u centralnom regionu.

„Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 24. decembra prošle godine zaključno sa 17. martom iznosi 192. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A – sojevi A(H1) i A(H3) kao i virus gripa tipa B“, navodi se u saopštenju.

U sezoni 2012/2013, do sada je, kazali su iz IJZ, registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom.

„Iako se već nekoliko sedmica za redom bilježi pad obolijevanja od gripa, napominjemo da se vakcina može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa jer je upravo vakcinacija najefektivnija mjera prevencije gripa te je poželjno da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu“, navode iz IJZ.

Oni su podsjetili da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, i da se vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa.

Iz IJZ su podsjetili da opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje kontakata sa oboljelima, redovno pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, provjetravanje prostorija, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Izvor: Mina

Portal Analitika