Abiznis

Indeks Standard end purs 500 dosegao dosegao istorijski maksimum


garafikon2ok

I
ndeks vodećih američkih kompanija Standard end purs 500 je prošle sedmice dosegao najviši istorijski nivo, četiri godine nakon izbijanja globalne ekonomske krize, navodi se u analizi „Admiral marketsa“, dostavljenoj Portalu Analitika.

Indeks Standard end purs 500 dosegao dosegao istorijski maksimum
Portal AnalitikaIzvor

U analizi Admiral Marketsa primjećuje se da se tržište kreće u rangu kroz horizontalni kanal koji je formiran 1997. i traje do danas. Na grafikonu do izražaja dolazi trostruki vrh što je obrazac obrata trenda. Hoće li se ponoviti istorija iz 2000. i 2007?

Podršku navedenom pružaju i sljedeći podaci:

- niski volumeni trgovanja

- VIX CBOE indeks straha nalazi se na petogodišnjem dnu

- QE je pri kraju i nema naznaka da će ići nova rudna upumpavanja (tiskanja) novca

- visoka premija na US obveznice što implicira mjehur na tržištu obveznica

Međutim, iracionalnost tržišta često dugo traje. Keynes je naglasio da tržišta mogu duže ostati iracionalna, nego što mi možemo ostati solventni! U slučaju da se proboj zadrži iznad nivoa od 1550 bodova, spomenuti nivo može predstavljati značajnu podršku rastućem trendu, te možemo smatrati kako smo pogriješili prodajom. I dalje smo mišljenja kako kupovanje po ovim cijenama nema puno smisla, tvrdi se u analizi. Kako se preporučuje u analizi, treba razmišljati o izlaznim strategijama, a neke od njih su:

- Prodaja (Godišnja pozicija) - pozicija traje do kraja iduće godine, odnos rizika i profita (RRR) 1 - 6, prodaja na nivou 1560 S/L 1620, T/P 1260, Sell (Mjesečna pozicija) - pozicija traje do kraja ove godine, odnos rizika i profita (RRR) 1 - 2,5, Prodaja na razini 1560 S/L 1610 T/P 143, piše u analizi.

Od sredine prošlog vijeka do danas primjetan je kontinuirani rast indeksa uz nekoliko korekcija, nakon kojih bi tržište opet uzelo maha i preskočilo prethodni vrh kao da nije ni postojao. Bilo je tako sve do početka 2000. i Dot.com mjehura, nakon čega je nastupio krah tržišta. Tržištu je trebalo pet godina da se oporavi i probije novi vrh, što u oktobru 2007. i uspijeva. Ubrzo je uslijedio novi šok i još veći krah nego što je to bilo početkom 2000. Oporavak tržišta dionica je trajao četiri godine i prošle sedmice je probio najviši nivo u istoriji. Novi vrh je osvojen! Osnovna premisa tehničke analize je ’istorija se ponavlja’, navodi se u analizi.

Standard end Purs 500 je berzanski indeks baziran na tržišnoj kapitalizaciji 500 vodećih kompanija kojima se trguje na američkom tržištu. Riječ je o jednom od najčešće korišćenih dioničkih indeksa u svijetu, koji oslikava stanje američkog tržišta kapitala jednako dobro kao i stanje američke ekonomije.


 

Portal Analitika