Društvo

BURIĆ: Visoki vodostaji u blizini izvorišta doveli do zamućenosti vode sa Mareze

18buricok
D
o mutnoće vode na Marezi dolazi kada su padavine izuzetno velikog intenziteta da održavaju visoke vodostaje u okolini izvorišta. Zbog kiša dolazi do prelivanja voda koje ispiraju čestice iz podzemnih kanala i sa površine terena.To malo prelivanje traje dok su visoki vodostaji i kada su ponori na lokalitetu Zorski luk iznad uobičajenog nivoa, objašnjava za Portal Analitika prof.dr Mihailo Burić, stručnjak za vode.

BURIĆ: Visoki vodostaji u blizini izvorišta doveli do zamućenosti vode sa Mareze
Portal AnalitikaIzvor

On naglašava da je voda mikrobiološki i fizičko- hemijski ispravna, kao i da eventualno povećanje sadržaja gvožđa ne može da ima bitan uticaj jer je u dozvoljenim granicama. Jedini ograničavajući faktor je mutnoća koja je bila iznad dozvoljenih granica i zbog toga je na snazi zabrana da se voda koristi za piće, kaže Burić.

Naš sagovornik objašnjava da u takvim okolnostima dolazi do povećanja mikrobioloških uticaja, ali se oni saniraju dezinfekcionim sredstvima. U vodovodnim sistemima se održava sadržaj hlora između 0,3 i 0,5 miligrama po litru, što samo po sebi ukazuje na mikrobiološki kvalitet, ističe profesor Burić.

Na pitanje kako se velike kiše nisu odrazile na kvalitet vode ostalih izvorišta u Podgorici, professor Burić kaže da se Mareza nalazi u karstifikovanim stijenama i u takvim stijenama voda se kreće vrlo slično kao kod površinskih tokova.

“Ostala izvorišta nalaze se u interglanuralnim sredinama, odnosno u pijesku i šljunku i to su potpuno drugačiji uslovi. Stoga nema zamućenja kao na Marezi”, ističe Burić.

Upitan da li bi kiše koje su najavljene narednih dana mogle dovesti do ponovnog zamućenja izvorišta na Marezi, sagovornik Portala Analitka naglašava da se to ne mora dogoditi.

-Mutnoća se javlja kad su padavine izuzetno velikog intenziteta da održavaju visoke vodostaje u okolini Mareze. Sa padom hidrauličnog nivoa u tim prostorima veoma brzo bi trebalo da dođe do smanjenja mutnoće, odnosno do nivoa koji je u dozvoljenim granicama.

Portal Analitika