Svijet

Danas ustoličenje pape Franja

1503papaPOCETNA
U
Vatikanu će danas biti upriličena ceremonija ustoličenja 266. poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franja, kojoj će prisustvovati brojne crkvene i državne delegacije.

Danas ustoličenje pape Franja
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Milo Đukanović prisustvovaće ceremoniji i, kako je najavljeno iz Vlade, tokom boravka će imati kratak susret sa novim papom.

Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljaće mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Lider 1,2 milijarde svjetskih katolika, prvi papa jezuita, biće svečano ustoličen na Trgu svetog Petra, a gradske vlasti očekuju da će tom događaju prisustvovati gotovo million ljudi.

Inauguraciji pape Franja, nasljednika Benedikta XVI koji je svojevoljno abdicirao poslednjeg dana februara, prisustvovaće predstavnici 180 država među kojima potpredsjednik SAD Džozef Bajeden, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Fransoa Oland, predsjednica Brazila Dilma Rusef, predsjednik EU Herman van Rompej, predsjednik Evropske komisije Žoze Manel Barozo, španski premijer Marijano Rahoj.

Iz regiona ceremoniji će, kako je najavljeno, prisustvovati, predsednici Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Ivo Josipović, kao i hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Najavljen je i dolazak britanskog prestolonasljednika princa Čarlsa, španske kraljice Sofije i prestolonasljednika Filipa, kao i belgijskog kalja Alberta Drugog i kraljice Paole.

Prvi put u poslednjih hiljadu godina inaugaracionoj ceremoniji prisustvovaće vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava.

Inače, stupanje pape na tron svetog Petra je samo formalan i ceremonijalan čin koji nema crkvenopravno značenje.

Ceremonija će biti obavljena na dan katoličkog praznika Svetog Josifa koji je istovremeno i imendan bivšeg pape Benedikta XVI koji danas, međutim, neće prisustvovati inauguraciji.

Papa Franjo je rođen u Buenos Ajresu u šestočlanoj porodici iseljenika iz Italije.

Kao kardinal Buenos Ajresa Horhe Mario Bergoljo je, naime, imao često veoma zategnut odnos sa Kirhnerovom uglavnom zbog gej brakova i zakona o abortusu.

Papa Franjo, od koga se mnogo očekuje, jer na mjesto lidera katolika dolazi u vrijeme kada Crkvu potresaju različiti skandali - od pedofilskih do "Vatiliksa", odnosno curenja povjerljivih informacija iz Vatikana - u svijetu je dočekan kao skroman čovjek koji će se zalagati za siromašne.

I njegovo ime, koje je prema sopstvenim riječima uzeo po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromaha, simbolizuje njegovu namjeru da svoj pontifikat posveti upravo tom sloju ljudi.

Skromnošću je osvojio srca mnogih, ali ipak nije mogao da pobjegne od kritika zbog nerazjašnjenih okolnosti njegovog djelovanja u vrijeme brutalnog argentinskog "prljavog rata" kada je, kako se tvrdi, bio blizak tadašnjem režimu. Vatikan je, međutim, to više puta demantovao.

Portal Analitika