Društvo

Arheološko blago Budve rasuto širom svijeta

19BDmuzej
M
nogi, neprocjenjivo vrijedni, arheološki eksponati sa budvanskih prostora, stari više milenijuma, rasuti su širom svijeta. Otuđena kulturna dobra iz Crne Gore nalaze se u zvaničnim postavkama muzejima, ali i u privatnim zbirkama kolekcionara, piše Pobjeda.

Arheološko blago Budve rasuto širom svijeta
Portal AnalitikaIzvor

Budvanin Ante Petković sa skupštinske govornice uputio je apel nadležnima da pokušaju da to blago vrate u posjed budvanskog Narodnog muzeja.

- Te dragocjenosti su ovdje otkrivene, odavde su potekle i ovdje treba da bude izložene i sačuvane. Ne znam zašto do sada nije traženo da nam se to kulturno blago vrati, a zna se pouzdano da se eskponati nalaze u Beogradu, Zagrebu, Splitu - kaže Petković.

Prema riječima istoričara umjetnosti Lucije Đurašković, već dugi niz godina antička narukvica iz doba Helena, otkrivena u Budvi, nalazi se u muzeju u Bostonu.

- Srećna sam što se narukvica tamo nalazi, jer ovdje ne bi imala gdje da bude smještena. Već 30 godina čekamo da se otvori arheološko odjeljenje pri Muzeju, ali još nije urađena ni početna studija o prostoru za arheološku zbirku. Zgrada inače postoji u Starom gradu, ali nikako da se riješe imovinsko-pravni odnosi - kaže Đurašković.

Opljačkana i antička nekropola

Na antičkoj nekropoli u Budvi, prilikom kopanja temelja za hotel „Avala“ 1938. godine, odigrala se neviđena pljačka. Ljudi koji su vidjeli da se na tom lokalitetu nalazi znatan broj zlatnih predmeta i nakita, odmah su podigli ogradu oko radilišta. Po svjedočenjima mještana, odneseni su čitavi koferi dragocjenosti.

Povraćaj ovog blaga sada je umnogome otežan, jer da bi se nešto od nekog potraživalo, mora se imati detaljan opis predmeta i valjana dokumentacija.

foto: pobjeda.me

Portal Analitika