Kultura

Dimitrije Popović završio spomenik Njegošu, postavljanje 18. maja na Cetinju

19dimitrije
T
ri je godine Dimitrije Popović razrađivao ideju o skulpturi "U čast Njegoševe misli", a prošle je nedjelje dovršio kako bi bila spremna za svečanost proslave dvjestogodšnjice od rođenja Petra II Petrovića Njegoša. Spomenik će svečano biti otkriven 18. maja na Cetinju, objavljuje Večernji list.

Dimitrije Popović završio spomenik Njegošu, postavljanje 18. maja na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Kompozicija izvedena u bronzi i rostfraju dovršena je u Livnici umjetnina Likovne akademije i radionici Koprivnjak i spremna je za zagrebačku promociju koja će se održati 4. aprila u muzeju Mimara.

Tada će se promovisati i knjiga "Njegoš i Hrvati" grupe autora koja kroz razne dokumente govori o prožimanju dvije kulture, hrvatske i crnogorske u doba Petra II Petrovića Njegoša i bana Josipa Jelačića. Forma skulpture proizlazi iz simbolike motiva koji se iz literarnog izraza transponira u likovni oblik.

Njegoš u svojoj pjesmi "Crnogorac k svemogućem Bogu" govori o nemogućnosti čovjeka da spozna stvoritelja, a samim tim i samoga sebe. Čovjek je "tragični mikrokozam".

Dugački zašiljeni krak skulpture usmjeren prema nebu simbolizuje nedokučivost kosmičke tajne, dok drugi zašiljeni krak sugeriše ograničeni domet ljudske svijesti, spoznaje.

Glava je u metamorfoznoj anatomiji i simbolizuje napregnuće ljudskog duha zarobljenog, kako Njegoš kaže, u "tjelesnoj tamnici", objašnjava autor. Skulptura u Zagrebu ostaje do 20. aprila nakon čega odlazi u Crnu Goru gdje će se 18. maja postaviti kao zajednički dar Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Dimitrija Popovića koji je omaž Njegošu upotpunio ciklusom radova "Misterijum luče mikrokozme " i pripovijetkom "Luča Njegoševe noći".

- Ciklus slika i crteža inspiriranih spjevom "Luča mikrokozma" likovna je transpozicija onih poetskih slika koje su na mene ostavile poseban dojam. U pripovijeci "Luča Njegoševe noći" pišem o njegovoj zanimljivoj i intrigantnoj osobnosti, kroz metaforičke scene mističnog spektakla koji se jedne noći odvija na Cetinju. U knjizi se govori o aspektu filozofsko-teološke, odnosno metafizičko-religijske misli slavnog spjeva.

 

Portal Analitika