Zanimljivosti

Novi lijek "briše" traumatična sjećanja

19lijek
O
ko 40 pacijenata u svijetu koristilo je inovativnu terapiju koja djeluje na traumatična sjećanja čineći ih prihvatljivim, a na kojoj od 2007. godine radi laboratorija za traumatološki stres u Tuluzu, prenose svjetske agencije.

Novi lijek "briše" traumatična sjećanja
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o antimigrenoznom jedinjenju "propanololu", koji su koristili pacijenti u Tuluzu, Montrealu i Bostonu, prenijeli su francuski mediji.

Lijek se pije sat i po prije reaktiviranja traumatičnog sjećanja i mogao bi, po mišljenju stručnjaka, da smanji emocionalno opterećenje vezano za to sjećanje.

Kanadski profesor Alen Brine je prvi isprobao to jedinjenje 2000-tih godina u Montrealu, kod osoba oboljelih od hroničnih postraumatskih simptoma, koji su nastali nakon agresija ili nesreća na putevima.

U periodu od 2006. do 2007. godine, Brine je došao u Tuluz da podijeli s ostalim naučnicima zaključke do kojih je došao, odnosno da je uspio da jednom seansom terapije "propanololom" smanji psihološku reaktivnost na sjećanja (znojenje, poremećaj srčane aktivnosti...).

Subvencija ministarstva zdravlja omogućiće proširivanje ispitivanja u Francuskoj i poređenje uticaja toga lijeka, u odnosu na placebo (lažni lijek).

 

Portal Analitika