Svijet

Zašto Bar Rafaeli ne može da promoviše Izrael?

19BarR
I
zraelska armija apelovala je da se super modelu Bar Rafaeli zabrani da učestvuje u kampanji promovisanja jevrejske države, jer nije odslužila vojni rok, prenose agencije.

Zašto Bar Rafaeli ne može da promoviše Izrael?
Portal AnalitikaIzvor

Vojni portparol je poslao pismo Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, podsjetivši da je Rafaeli odlučila da ne završi obavezni vojni rok, udavši se 2007. godine za porodičnog prijatelja, od koga se ubrzo razvela. U to vrijeme je govorila da želi da nastavi već uspješnu manekensku karijeru.

Ona je kasnije bila djevojka glumca Leonarda DiKaprija i pozirala između ostalog za Viktoriju sikrit (Victoria secreet) i magazin Sport ilustrejtid (Sport Illustrated). Rafaeli je u februaru izabrana da bude zvijezda nove serije kampanja, čiji je cilj da pokažu tehnološka dostignuća i inovacije Izraela.

Međutim, brigadni general Joav Mordehaj je u pismu zatražio da Ministarstvo spoljnih poslova razmotri "negativnu poruku koju šalje izraelsko društvo angažovanjem Bar Rafaeli, koja nije završila nacionalnu službu, kao izraelskog predstavnika u PR kampanji".

U pismu se ističe da izraelska armija isprobava različite metode kako bi poboljšala vrijednost vojne službe i da se bori protiv izbjegavanja vojnog roka u cilju očuvanja moralne dimenzije po kojoj je IDF (izraelska odbrambena armija) narodna armija.

U Izraelu je vojni rok za djevojke obavezan i traje dvije godine, izuzev ako su udate ili trudne. Muškarci služe tri godine od svoje osamnaeste.

Nakon što je vojska zaključila da Rafaeli služi kao loš primjer za mlade Izraelce, ona je na svom Tviter nalogu na hebrejskom napisala: "Možete koristiti klip ministarstva spoljnog ili ga odbaciti ali moj Instagram ima vise čitalaca nego Jediot ahronot (najtiražniji izraelski list)".

"Tajms ov Izrael" istakao da se Rafaeli smatra jednom od najljepših žena na svijetu i da je uveliko poznata kao Izraelka, ocijenivši da nema razloga da se poteže njena prošlost kada se radi o kampanji javne diplomatije te vrste.

Prije nekoliko godina, izraelska armija je navodno pokrenula kampanju protiv nje i pozvala na bojkot odjeće koju promoviše. Tada je general major Avi Zamir rekao studentima u Tel Avivu: "Na kraju dana ona je ta koja bi trebalo da se pogleda u ogledalo. Vojska je centralni dio našeg društva".

 

Portal Analitika