Društvo

BOŠKOVIĆ: Stvoriti uslove za povratak interno raseljenih lica na Kosovo

okboskovic
Ministar rada i socijalnog staranja mr Predrag Bošković kazao je danas nakon sastanka sa kosovskim ministrom za zajednicu i povratak Daliborom Jevtićem da Vlade dvije države rade na stvaranju uslova za bezbjedan i siguran povratak svih interno raseljenih lica sa Kosova koji borave u Crnoj Gori. Bošković je istakao da se nadaju pomoči međunarodne zajednice a da će dvije Vlade davanjem održivih ideja i rješenja pomoći tom procesu.

BOŠKOVIĆ: Stvoriti uslove za povratak interno raseljenih lica na Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

- Evo imao sam priliku da razgovaram sa ministrom Jevtićem o problemu koji, već 14 godina da ne kažem opterećuje odnose dvije zemlje, već stvara probleme u komunkaciji ljudi sa svojim ognjištima. Ono što je bitno da svi oni koji izraze dobrovoljno želju da se vrate u mjesto prebivališta prije izbijanja ratnih sukoba da našom zajedničkom akcijom Vlade Kosova i Vlade Crne Gore - stvorimo im uslove za bezbjedan i siguran povratak. Danas smo razgovarali o tome da sa najvišeg nivoa damo podršku i ekspertskim timovima da se taj proces intezivira i da zajednički nalazimo rješenja, rekao je Bošković koji je podsjetio da u Crnoj Gori boravi 11 hiljada interno raseljenih lica sa Kosova od kojih 3 hiljade RAE populacije.

- To je ono što opterećuje i državu i Glavni grad jer usporava realizaciju nekih ključnih infrastrukturnih projekata, rekao je Bošković.

Kosovski ministar Jevtić je kazao da današnji sastank služi kao inicijativa da se određeni broj interno raseljenih lica sa Kosava koji borave u Crnoj Gori u kampu Konik dobrovoljno vrate.

- Saglasio sam se da treba biti praktičan i da treba da damo puni doprinos u okviru naših mogućnosti koje imamo kao Vlada Kosova, rekao je Jevtić.

Bošković sa saradnicima boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Republici Kosovo.

Tokom dvodnevne posjete planirani su susreti sa zvaničnicima – ministrom za zajednicu i povratak Daliborom Jevtićem, ministrom unutrašnjih poslova, Bajramom Redžepijem i ministrom rada i socijalne zaštite Nenadom Rašićem.

Tokom susreta zvaničnici dviju zemalja razgovaraće o socijalnom osiguranju, s posebnim akcentom na oblast penzijskog i invalidskog osiguranja kao i o povratku raseljenih i interno raseljanih lica sa Kosova koja borave u Crnoj Gori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika