Abiznis

Vlada raskinula privatizacione ugovore sa četiri investitora

okticic
S
avjet za privatizaciju i kapitalne projekte predložiće raskid privatizacionih ugovora za hotele Planinka i Jezera na Žabljaku, As u Perazića dolu, kao i za Centar za odmor, rekreaciju i rehabilitaciju Igalo.

Vlada raskinula privatizacione ugovore sa četiri investitora
Portal AnalitikaIzvor

Sekretar Savjeta, Aleksandar Tičić, saopštio je da je, na osnovu rezultata analize privatizacionih ugovora iz oblasti turizma, dogovoreno da se ugovori za hotele Planinka i Jezera, koji su privatizvani u stečajnom postupku, jednostrano raskinu, zbog neispunjavanja investicionih obaveza, prenosi MINA-BUSINESS.

“Dogovoreno je i da ugovor za hotel Žabljak, koji je takođe privatizovan u stečajnom postupku, ostane na snazi, jer imamo informaciju da će za mjesec biti otvoren”, rekao je Tičić nakon sjednice Savjeta.

On je dodao da se za ulcinjske hotele Galeb i Mediteran predlaže izrada aneksa ugovora, kojim će biti precizno definisana prava i obaveza, jer je u tim slučajevima utvrđeno da lokalna samouprava nije ispunila svoje obaveze.

Savjet je predložio i raskid ugovora za Centar za odmor, rekreaciju i rehabilitaciju Igalo i hotel As, čija je privatizacija obavljena prodajom kroz akcijski kapital.

“Dogovoreno je i da Vlada predloži raskid ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta za poluostrvo Luštica sa britanskom kompanijom Nord star capital /Capital/, ukoliko do 1. juna ne budu ispunjene ugovorene obaveze”, najavio je Tičić.

On je naveo i da se za ulcinjski hotel Jadran predlaže aneks ugovora sa Montenegro grupom, kojim bi se definisala dinamika realizacije investicionih obaveza, sa precizno definisanom raskidom ugovora.

“U ovom slučaju krivica je bila kod lokalne samouprave”, objasnio je Tičić.

On je naveo i da je radni tim za preispitivanje privatizacionih ugovora u oblasti turizma, koji je prije mjesec formirala Vlada, uradio samo analizu, dok će činjenično stanje i eventualna šteta za državu biti utvrđeni u daljem postupku.

Savjet za privatizaciju je donio odluku i da se formira radni tim za preispitivanje ostalih privatizacionih ugovora, kao i da se neuspjelim proglase tenderi za Imstitut “Simo Milošević”, Pobjedu i Novi duvanski kombinat (NDK).

“Tenderi za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala u Institutu, Pobjedi, kao i za djelimičnu kapitalizaciju ili privatizaciju NDK nijesu uspjeli, jer dostavljene ponude ne odgovaraju kriterijumima”, zaključio je Tičić.

 

 

Portal Analitika