Abiznis

Brisel: Petodnevni bikateralni skrinig za poglavlje životne sredine

ivanaok
U
periodu od 18. do 22. marta 2013 u Briselu, će se održati petodnevni bilateralni skrining za Poglavlje 27 –Životna sredina, na kojem će crnogorska delegacija predstaviti zakonodavstvo u oblasti životne sredine.

Brisel: Petodnevni bikateralni skrinig za poglavlje životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja će otvoriti ambasador Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač, dok će sastankom predsjedavati pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma i šefica radne grupe za poglavlje 27, Ivana Vojinović, i savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje, Marta Garsija Fidalgo.

Članovi crnogorske delegacije će predstavnicima Evropske komisije prikazati na koji način je oblast životne sredine regulisana u Crnoj Gori i pružiti informacije o nivou usklađenosti pravnog sistema Crne Gore s pravnom tekovinom Evropske unije u oblasti životne sredine.

Crnogorska delegacija će Evropskoj komisiji, kroz 61 prezentaciju i upitnike koji su prethodno pripremljeni i dostavljeni, predstaviti regulative iz oblasti: horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, kvaliteta voda, zaštite prirode, kontrole industrijskog zagađenja, hemikalija, buke u životnoj sredini, civilne zaštite i klimatskih promjena.

Okončanjem ovog sastanka, završiće se faza analitičkog pregleda usklađenosti za 27. poglavlje, nakon čega će Evropska komisija sačiniti izvještaj o skriningu koji će predstavljati osnovu za dalji tok pregovora u oblasti životne sredine.

Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva i prakse sa evropskim standardima u ovoj oblasti je od posebnog značaja za uspješan nastavak reformskog procesa i napredovanje Crne Gore prema EU.

 

 

Portal Analitika